FAQ’s

Hier vind je antwoord op veel gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Klik op de laatste vraag.

Tot 2006 was de NVSWH de enige vereniging voor eigenaren van Saarlooswolfhonden in Nederland. Veel leden waren bezorgd omdat er veel te weinig pups werden geboren om het ras in stand te houden.  Alleen de voorzitter bepaalde met welke honden werd gefokt, het zogenaamde centrale fokbeleid. De leden vroegen om meer toelichting en verantwoording van het centrale fokbeleid. Toen dat niet kwam, dienden ze een plan in om de gezondheidsproblemen van de honden en hun hoge inteelt door onafhankelijke specialisten te laten onderzoeken, die daarna een bindend advies over de fokkerij zouden moeten uitbrengen.

De voorzitter royeerde daarop alle leden die dit plan wilden steunen. De leden richtten daarna een vereniging op waar de leden het wél voor het zeggen hebben. De AVLS ging op 1 januari 2007 van start.

De situatie in de NVSWH is daarna alleen maar slechter geworden. De geboorte van pups kwam uiteindelijk helemaal tot stilstand. In Nederland worden Saarlooswolfhonden nu door AVLS leden gefokt. (voor meer informatie zie: geschiedenis)

Voor het ras zou dat natuurlijk veel beter zijn, maar de standpunten liggen te ver uiteen. De AVLS heeft de NVSWH diverse malen samenwerking in de fokkerij voorgesteld, maar daar hebben we nooit antwoord op gekregen.

Jazeker. De Raad van Beheer heeft in 2010 de AVLS volledig erkend als rasvereniging en officiële vertegenwoordiger van de Saarlooswolfhond. We zijn ook internationaal door de F.C.I. erkend.

We zijn een vereniging waar een goede dialoog met iedereen hoog in het vaandel staat. We luisteren naar elkaars ideeën en elk lid dient respect te hebben voor de mening van een ander.

We zijn ook een gezellige club, waar de liefde voor de Saarlooswolfhond voorop staat. Bij de AVLS komt de gezondheid van de honden altijd op de eerste plaats. Mede daarom zijn we uitgegroeid tot veruit de grootste rasvereniging van Saarlooswolfhonden.

De absolute pijlers van onze fokkerij zijn gezondheid en karakter. Onze leden kunnen zelf de keus van de fokdieren maken, dat wil zeggen zonder bemoeienis van de vereniging. Ze moeten voldoen aan de regels van ons Verenigingsfokreglement. Is dat niet het geval (om wat voor reden dan ook) dan publiceren we dat bij de dek- en nestmelding. Zo streven we openheid na voor iedereen. Alle gezondheidsuitslagen van de fokdieren worden gepubliceerd.

Het klinkt zo mooi: een centrale fokkerij waarbij de keus van fokdieren bepaald wordt door de kenner(s) van het ras. Het grote gevaar is echter tunnelvisie. Een eenzijdige fokkerij, waarbij  andere meningen niet worden toegestaan. De kenner weet het immers altijd beter.

De AVLS is ervan overtuigd dat iedereen met de beste bedoelingen eigen keuzes maakt en dat de som van die keuzes meerwaarde heeft voor het ras. Daarom delen wij alle kennis met de leden, zodat elk lid zélf kan kiezen. Natuurlijk kunnen onze leden aan andere fokkers en kenners van het ras advies vragen, maar hun eigen mening is altijd doorslaggevend bij de fokkerij.

De AVLS plaatst alle dekkingen en geboorten op de website. Geïnteresseerden in een pupje kunnen daar rechtstreeks contact leggen met de fokker, dus zonder tussenkomt van de rasvereniging. Onze fokkers zijn heel goed in staat om zelf hun pups toe te wijzen.

Natuurlijk vinden we raszuiverheid belangrijk, want mensen willen een Saarlooswolfhond om zijn karakter en zijn uiterlijk. Die rastypische kenmerken willen we uiteraard behouden, MAAR… raszuiverheid is niet alleen zaligmakend. Honden kunnen onmogelijk decennialang én gezond én raszuiver worden gefokt. Het krampachtig vasthouden aan raszuiverheid heeft door de jaren heen al aan veel hondenrassen ernstige schade toegebracht, helaas óók aan de Saarlooswolfhond.

Ja. De problemen treden op als er generaties lang uitsluitend met raszuivere dieren wordt gefokt. Om de raszuiverheid te behouden kan namelijk alleen met honden uit het stamboek worden gefokt. Dat is een afgesloten en soms zeer beperkte groep. De honden in die gesloten populatie worden door de kruisingen steeds meer familie van elkaar.

De verwantschap wordt dus groter en groter, de genenvariatie wordt minder en minder en de inteelt loopt steeds verder op. De populatie is als het ware in een fuik gezwommen waar het niet meer uit kan ontsnappen. Door de beperkte genenvariëteit worden erfelijke afwijkingen na verloop van tijd een probleem, naast een ernstige afname van de vruchtbaarheid. Uiteindelijk zal de populatie ten onder gaan als het point-of-no-return is gepasseerd (zie ook: ‘Waarom zijn de honden zo nauw aan elkaar verwant?’ en ‘Waarom outcross?’).

Het stamboek kun je vergelijken met een afgesloten eiland, waar geen nieuwe bewoners meer bijkomen. Alleen honden in het stamboek mogen met elkaar paren. Het gevolg: alle dieren worden familie van elkaar. In kleine populaties als de Saarlooswolfhond verloopt dit proces razendsnel. (lees ook: de doelen die de AVLS wil bereiken )

Ja. 100%. Als enige rasvereniging van de Saarlooswolfhond heeft de AVLS direct DNA van alle fokdieren opgeslagen. DNA is de enige, niet te vervalsen manier om de afstamming van de honden te bewijzen. De Raad van Beheer heeft op 1 juni 2014 dit voor fokkers van alle rasverenigingen verplicht gesteld.

Om de sluipende toename van inteelt beter te kunnen beheersen. Inteelt is het gevolg van  fokken met nauw verwante dieren. Het heeft een zeer negatieve invloed op de gezondheid en veroorzaakt (onder andere) een rampzalige afname van de vruchtbaarheid. Met outcross kan dit proces worden gekeerd. Dit is een jarenlang proces en kost dus veel geduld, maar we zitten op de goede weg. (zie ook: plan van aanpak)

Ja. Daarom stelt de AVLS onderzoek naar erfelijke ziektes verplicht, voorafgaand aan de fok. We registreren nauwkeurig de gezondheidsgegevens van elke hond.

Een Saarlooswolfhond kan behoorlijk oud worden. Twaalf, dertien jaar is meer regel dan uitzondering. Er zijn zelfs Saarlooswolfhonden ouder dan 15 jaar geworden.

1. Vlees. Je kunt kant en klaar vers vlees (KVV) geven. Ontdooi het een dag van tevoren. Op alleen KVV wordt de ontlasting soms te hard. Je kunt er dan (een paar) brokken bijgeven. Geef ook wekelijks een vette vis en een gekookt of rauw eitje. Dat kan met schil en al. Schone pens is een ware traktatie. Vuile pens nog meer, maar dat stinkt enorm. Tip: altijd buiten geven!

2. Zelf klaarmaken. Je kunt het voer ook zelf klaarmaken (barfen). Je weet dan precies wat je jouw hond voert. Dat geeft veel voldoening, maar het is ook behoorlijk bewerkelijk en je hebt een grote vrieskist of -kast nodig.

3. Brokken. Een makkelijke manier is brokken voeren. Op de verpakking moet dan wel ‘compleet hondenvoer’ staan. Dan ben je er (redelijk) zeker van dat alle eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen er in de juiste verhouding in zitten.

4. Blikvoer. Dat raden we af. Het bevat naast pulp en smaakstoffen veel dierlijk afval waarvan de herkomst onduidelijk is.

Let op: Geef vlees altijd rauw. Kook, bak of braad het nooit! Vooral kippenbotten worden vlijmscherp als ze zijn gekookt en door de hond kapot worden gekauwd. Dit kan ernstige schade toebrengen aan maag en darmstelsel. Rauwe kippenvleugels, -nekken of -karkas (met het vlees er nog aan) kan geen kwaad. Bestel af en toe een groot runderbot bij de slager voor schone tanden en een frisse adem (maar beslist géén kleine soepschenkel die muurvast kan komen te zitten in onder- of bovenkaak).

Net zo belangrijk: Dagelijks voldoende fris en schoon drinkwater!

Geef nooit koehoefjes. Zo’n hoefje is in feite een grote teennagel. Als het snel wordt opgeschrokt, verteert het niet in de maag en kan het vast komen te zitten in de darmen. Oók als het hoefje van tevoren is geweekt! Dit kan de dood tot gevolg hebben. We spreken uit ervaring! Geef ook liever geen gedroogde bullenpezen en dergelijke. Hoewel de kans klein is, kan je hond erin stikken. Verwen hem liever met zachtere snacks.

Geef ook nooit varkensvlees of varkensbotten. Het kan een virus bevatten (Aujeszky) dat dodelijk is voor honden. Sommige etenswaren en dranken zijn giftig voor honden en soms zelfs dodelijk. Op het internet is hierover meer informatie te vinden. Laat je hond ook geen kattengrit eten! Het vormt een taaie bal in de maag die de hond het leven kan kosten.

Ja, maar niet de hele dag. Een volwassen Saarlooswolfhond kan best een paar uurtjes alleen zijn als hij als pup heeft geleerd dat de baas altijd terugkomt. Als een pup of jonge hond langere tijd alleen moet zijn, breng hem dan onder bij familie, bij de buren of bij je vrienden. Moet je halve of hele dagen werken en is er dan niemand thuis? Neem een kat. Een Saarlooswolfhond is een sociaal roedeldier en kan zonder zijn roedel (het gezin, de baas) niet gelukkig zijn.

Natuurlijk. Begin zo vroeg mogelijk met oefenen, dus zodra de pup in huis is. Bouw de oefeningen langzaam op en zet door. Je hebt er later allebei enorm veel gemak van. (lees meer in opvoeding)

Nee. Ondanks alle indianenverhalen valt het in de praktijk best mee. De Saarlooswolfhond is een gevoelige, intelligente en aanhankelijke hond, maar tegelijkertijd is hij ook behoorlijk eigenzinnig. Een Saarlooswolfhond ziet jou niet als baas. Jij bent meer zijn metgezel in de roedel, dus… dwing nooit! Begrijp je hond en respecteer zijn karakter en instincten. Pas dan zal hij leren op jou te vertrouwen. (lees meer in opvoeding en karakter en gedrag)

Kijk op onze lijst met verwachte en geboren nesten. De gegevens van de fokker staan erbij. Je kunt ook contact opnemen met de AVLS voor informatie, maar we bemiddelen niet bij verkoop. Ga eens mee met een wandeling of kom op een clubdag. Zo leer je eigenaren en fokkers kennen. (zie ook: ik wil graag een pup)

Vraag de fokker altijd naar deze 4 gezondheidsuitslagen van beide ouderdieren:

1. Degeneratieve Myelopathie
2. Hypofysaire dwerggroei
3. E.C.V.O rapport (Oogafwijkingen).
4. Heupdysplasie.

Kan een fokker je dit niet tonen? Koop er geen pup! AVLS fokkers hebben de certificaten van beide ouderdieren in huis en ze laten ze graag aan je zien. Lees in de Gezondheidsregels (paragraaf 4) waarom dit hoort bij een verantwoorde fokkerij.

Laat de koop altijd schriftelijk vastleggen. Vraag het koopcontract van tevoren op of download dit voorbeeld waarin de rechten en plichten van koper en verkoper goed zijn geregeld. Vraag of veranderingen mogelijk zijn als je het niet eens bent met het koopcontract.

Nee, dat is bij ons geen verplichting. We stellen het natuurlijk wel op prijs, want samen weten we meer en staan we sterker,

Als lid help je mee het mooiste Nederlandse hondenras te behouden. Je hoeft echt geen pup aan te schaffen om lid te worden. Wil je een pup kopen, dan word je bij de AVLS niet door een ballotagecommissie beoordeeld of je daarvoor wel geschikt genoeg bent.  Daarover beslist de fokker. Het enige wat we vragen, is dat je als lid achter onze doelstellingen staat. Heeft de Saarlooswolfhond je hart gestolen? Word lid! Klik hier.

Als lid van de erkende rasvereniging AVLS krijg je van de Raad van Beheer een grote  korting op je nestaangifte als je gaat fokken. Je krijgt ook kortingen op onderzoeken van je Saarlooswolfhond bij sommige laboratoria. En de AVLS staat je natuurlijk overal en altijd terzijde met raad en daad.

Natuurlijk krijg je ook 4 keer per jaar ons full colour clubmagazine vol nieuwtjes, interviews, stukjes van dierenartsen en andere specialisten, leuke verhalen en mooie foto’s van onze honden. We organiseren regelmatig lezingen en cursussen van specialisten over gedrag, voeding, fokkerij, gezondheid, vruchtbaarheid, genetica, etc. Vaak zijn ze gratis en zo niet, dan krijg je als lid korting. We organiseren regelmatig wandelingen en er zijn doedagen, clubdagen en clubmatches voor onze actieve leden.

Dat kost € 27,50 per jaar met een eenmalig inschrijfgeld van € 10. Je kunt ook gezinsleden opgeven. Zij betalen € 17,50 per jaar en geen inschrijfgeld. Het contributiejaar loopt van 1 januari tot en met 31 december. Na 1 juli betaal je de helft van de contributie. Na 1 november hoef je voor het lopende jaar geen contributie meer te betalen, maar je dient wel meteen de contributie voor het volgend jaar over te maken.

Door dit formulier in te vullen. We hebben geen ballotagecommissie die je beoordeelt. Iedereen die onze uitgangspunten onderschrijft kan lid worden.

Natuurlijk. Vul dit contactformulier in. Je krijgt zo snel mogelijk antwoord.