Het karakter en gedrag van de Saarlooswolfhond

Hoe is dat nou, een Saarlooswolfhond in huis? Lees het artikel hieronder goed door als je interesse hebt in ons ras, want vanaf een plaatje is een hond moeilijk te beoordelen en over het karakter zegt het al helemaal niets.

Ga ook eens mee met een wandeling die de AVLS regelmatig organiseert of kom naar een clubdag van onze vereniging. Daar zie je veel Saarloosjes en kun je het gedrag goed beoordelen. Je zult merken dat de meesten zich gereserveerd naar jou zullen opstellen en je niet meteen hun vertrouwen schenken. Want waarom zouden ze? Je bent voor hen een onbekende, dus een potentieel ‘gevaar.’ Praat met de eigenaren, ze zullen je graag alles over hun hond vertellen. Vraag je daarna af of deze hond geschikt voor jou is. Of beter: ben jij geschikt voor een Saarlooswolfhond?

Respect en begrip voor zijn karaktereigenschappen, zijn kwaliteiten en – vooral – zijn instincten, dienen steeds voorop te staan. Kies voor een Saarlooswolfhond met heel je hart, maar ook met je verstand. Niet afgeschrikt? Lees hieronder verder.

Zelfstandig karakter
De Saarlooswolfhond heeft een sterke wil. De will-to-please (die veel rashonden hebben) ontbreekt geheel. Dat moet je als baasje respecteren.

geen will-to-please

‘Gevaar’ wordt altijd gemeden. De Saarlooswolfhond is een vluchtdier, hij zal eerder vluchten dan aanvallen. Wil je een hond die alle situaties accepteert? Dan is de Saarlooswolfhond geen hond voor jou.

Spelgedrag
Onder elkaar spelen Saarlooswolfhonden behoorlijk ruw. Spelen met de baas wil een Saarlooswolfhond graag, maar dat betekent dat je snel onder de striemen, schrammen en blauwe plekken zit. Geen dikke vacht hè. Een balletje wordt hooguit 2 keer opgehaald, daarna mag je hem zelf ophalen.

CIMG6071

een Saarlooswolfhond leest je als geen ander

Betrouwbaar, eigenzinnig en aanhankelijk
Eén ding krijg je van een Saarlooswolfhond in grote hoeveelheden: een nauwelijks te begrijpen, ongelooflijke aanhankelijkheid. Het is een zeer intelligente en gevoelige hond, die jouw stemming precies aanvoelt. Er is ook geen spoortje van agressiviteit te ontdekken in ons ras. De Saarlooswolfhond is zeer betrouwbaar met kinderen, maar laat nooit een kind alleen met een hond, ook niet met een Saarlooswolfhond, hoe betrouwbaar hij ook is.

Een roedel in huis
In de vrije natuur leven wolven in familieverband. Honden leven in feite in een onnatuurlijke situatie. Wil je meer teven of reuen in huis? Bedenk dan dat een dominante reu zijn positie moet handhaven tegenover een andere dominante reu. Er kunnen dan problemen ontstaan. Ons advies: neem geen dominante volwassen reu erbij als je al een (dominante) volwassen reu hebt. Hetzelfde geldt voor teven. Voorkomen is beter dan genezen.

een reu en een teef gaat altijd goed

Jachtinstinct
De meeste Saarlooswolfhonden hebben een goed jachtinstinct. Een gebied met hazen of konijnen is dan een waar paradijs voor de Saarlooswolfhond.  Houd de hond dus aangelijnd waar het moet.  Een diepe sloot houdt hem meestal wel tegen, want zwemmen doet een Saarlooswolfhond niet graag. Het blijft bij pootjebaden.

jachtinstinct

Wolf of hond
De Saarlooswolfhond is gewoon een hond, maar bepaald gedrag (bv. gereserveerdheid voor het onbekende) komt rechtstreeks van zijn verre voorvader, de wolf.

IMG_7069 (2)

afblijven!

Vluchtdrift
De vluchtdrift is dominant over de aanvalsdrift. Een Saarlooswolfhond wil altijd controle houden over de situatie waarin hij zich bevindt. Hij beoordeelt dit vanaf een veilige afstand en gaat er niet op af.

Roedelinstinct
Met de mensen waarmee hij samenleeft, bouwt de Saarlooswolfhond een enorme binding op. Dit kan als zeer overdreven overkomen. Maar ook dit gedrag komt van de wolf, die zich kwetsbaar en eenzaam voelt zonder zijn roedel. De overleving in de vrije natuur is immers veel moeilijker voor een individuele wolf. Een goed getrainde Saarlooswolfhond kan best een paar uurtjes alleen zijn, maar als het te lang duurt, zal de hond veel stress ontwikkelen. Als kennelhond is hij totaal ongeschikt. Lees meer bij opvoeding.

Overlevingsinstinct
Wolven blaffen niet, veel Saarlooswolfhonden ook niet. Bij onraad laat de hond een zacht ‘hoestend’ geluid horen. Logisch, bij gevaar is het niet zo slim met veel kabaal te laten weten waar je zit. Maar niets ontgaat ze.

Lichaamstaal
De lichaamstaal kan soms overdreven overkomen. Een onderdanige Saarlooswolfhond laat daar geen misverstand over bestaan (zie foto). Dominante honden plaatsen in dreighouding de oren naar voren, de staart recht in de lucht, het lichaam zo hoog mogelijk met de rug- en nekharen overeind. Geen hond zal dit verkeerd begrijpen.

onderdanigheid tonen

Geen werkhond
De Saarlooswolfhond is ongeschikt als werkhond. Pakwerk of politiewerk, bij de Mechelaar of Duitse herder de normaalste zaak van de wereld, laat het karakter van de Saarlooswolfhond niet toe. De aanvalsdrift is niet aanwezig. De hond kan niet worden opgehitst en een commando om aan te vallen zal een Saarlooswolfhond niet begrijpen.

Rust
Na de puppytijd is de Saarlooswolfhond bijzonder rustig in huis. De hele dag slapen op een comfortabel kussen is zijn ultieme droom. Buiten toont hij zijn onvermoeibaar, licht dansende gangwerk dat hij van de wolf heeft meegekregen. Voor de ware liefhebber om van te watertanden.

Loopsheid
Vroeger werden teven, net als wolvinnen, over het algemeen één keer per jaar loops. Nu vaak met tussenpozen van ca. 8 maanden. Als reactie op de domesticatie?

Gezinshond
De Saarlooswolfhond is een fijne gezinshond. Qua karakter is de ene Saarlooswolfhond net iets anders dan de ander. Het zijn dus echte individuen. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: ze zijn buitengewoon sociaal en enorm aan de roedel gehecht.  Het is een hond om helemaal verslaafd aan te raken.

Vachtkleuren
De vachtkleuren zijn wolfsgrauw, bosbruin en zelden (crème-)wit. Behalve bij (crème-)wit komen de vachtkleuren tot uitdrukking in een rastypisch wolfspatroon. Bij elke Saarlooswolfhond pakt dit wolfspatroon en de vachtkleur net even iets anders uit.