Het karakter en gedrag van de Saarlooswolfhond

We raden je aan het artikel hieronder zorgvuldig te lezen als je een Saarlooswolfhond wilt aanschaffen. Maar lezen alleen is niet voldoende. Vanaf een plaatje is een hond moeilijk te beoordelen en over het karakter zegt het al helemaal niets.

Op een clubwandeling zie je veel Saarloosjes. Je kunt dan zelf ervaren hoe de karakters zijn. Stel je daarna de vraag: is zo’n hond wel geschikt voor mij? Of beter: ben ik wel geschikt voor een Saarlooswolfhond? Ga ook eens kijken bij eigenaren. Dan pas krijg je een goede indruk, hoewel de meeste Saarloosjes zich wat gereserveerd naar jou zullen opstellen. Saarlooswolfhonden schenken je niet meteen hun vertrouwen. Je bent voor hen een onbekende, dus ‘een potentieel gevaar.’

Respect en begrip voor zijn karaktereigenschappen, zijn kwaliteiten en – vooral – zijn beperkingen, dienen voorop te staan. Kies voor een Saarlooswolfhond met heel je hart, maar ook met je verstand. Lees hieronder verder.

Zelfstandig karakter
De Saarlooswolfhond heeft een sterke wil. De will-to-please ontbreek vrijwel geheel. Dat moet je als baasje respecteren.

geen will-to-please

‘Gevaar’ wordt altijd gemeden. Daar doet een echte Saarlooswolfhond geen enkele concessie aan. Oók niet aan de baas! Wil je een hond die in alle situaties gehoorzaamt? Dan kun je beter een ander ras zoeken.

Spelgedrag
Onder elkaar spelen Saarlooswolfhonden behoorlijk ruw. Spelen met de baas wil een Saarlooswolfhond graag, maar dat betekent dat je snel onder de striemen, schrammen en blauwe plekken zit. Geen dikke vacht hè. Een balletje wordt hooguit 2 keer opgehaald, daarna mag je hem zelf ophalen.

CIMG6071

een Saarlooswolfhond leest je als geen ander

Betrouwbaar, eigenzinnig en aanhankelijk
Eén ding krijg je van een Saarlooswolfhond in grote hoeveelheden: een nauwelijks te begrijpen, ongelooflijke aanhankelijkheid. De hond is zeer intelligent en voelt jouw stemming precies aan. Er is ook geen spoortje van agressiviteit te ontdekken in ons ras. De Saarlooswolfhond is zeer betrouwbaar met kinderen, maar laat nooit een kind alleen met een hond, ook niet met een Saarlooswolfhond, hoe betrouwbaar hij ook is.

Een roedel in huis
In de vrije natuur leven wolven in familieverband. Honden niet. Dit is in feite een onnatuurlijke situatie. Wil je meer teven of reuen in huis bedenk dan dat een dominante reu zijn positie wil handhaven tegenover een andere dominante reu. Gebeurt dit niet dan kunnen er grote problemen ontstaan. Ons advies: neem geen volwassen reu erbij als je al een volwassen reu hebt. Hetzelfde geldt voor teven. Ook hier is voorkomen beter dan genezen.

een reu en een teef gaat altijd goed

Jachtinstinct
Een gebied met hazen of konijnen is een waar paradijs voor de Saarlooswolfhond. Pas ook op met een kudde schapen. Houd de hond aangelijnd waar het moet. Als hij eenmaal de jacht heeft ingezet, laat hij zich niet meer terugroepen (dat geldt overigens niet alleen voor ons ras).

jachtinstinct

Wolf of hond
Sommige gedragingen komen rechtstreeks van zijn verre voorvader. Toch is de Saarlooswolfhond gewoon een hond.

IMG_7069 (2)

afblijven!

Vluchtdrift
Een Saarlooswolfhond wil altijd controle houden, maar anders dan een herder loopt vrijwel elke Saarlooswolfhond weg om alles van een veilige afstand te beoordelen.

Roedelinstinct
Met de mensen waarmee hij samenleeft, bouwt de Saarlooswolfhond een enorme binding op. Dit kan weer als zeer overdreven overkomen. Ook dit gedrag komt van de wolf. Die voelt zich kwetsbaar en eenzaam zonder zijn roedel. De overleving in de vrije natuur is immers veel moeilijker voor een individuele wolf. Een goed getrainde Saarlooswolfhond kan best een paar uurtjes alleen zijn. Bij thuiskomst word je zeer uitbundig begroet, maar de hond zal veel stress ontwikkelen als hij te lang alleen is. Als kennelhond is hij ongeschikt. Lees meer op de pagina over opvoeding.

Overlevingsinstinct
De meeste Saarlooswolfhonden blaffen niet, net als wolven. Bij onraad produceert de hond een zacht ‘hoestend’ geluid. Logisch, bij gevaar is het niet zo slim met veel kabaal te laten weten waar je zit. Dit overlevingsinstinct is diep in de Saarlooswolfhond verankerd. Niets ontgaat ze.

Lichaamstaal
De lichaamstaal kan soms zeer overdreven overkomen. Een onderdanige Saarlooswolfhond laat er geen misverstand over bestaan (zie foto). Ook dominante honden niet: oren recht naar voren, staart als een vlag in de lucht, lichaam zo hoog mogelijk en rug- en nekharen recht overeind. Geen hond zal dit signaal verkeerd begrijpen.

onderdanig

Geen werkhond
De Saarlooswolfhond is totaal ongeschikt als werkhond. Pakwerk of politiewerk, bij de Mechelse of Duitse herder de gewoonste zaak van de wereld, laat het karakter van de Saarlooswolfhond niet toe. De aanvalsdrift is niet aanwezig. De hond kan niet worden opgehitst en een commando om aan te vallen zal een Saarlooswolfhond niet begrijpen.

Ware liefhebber
Na de puppytijd is de Saarlooswolfhond in huis bijzonder rustig. De vachtkleuren komen tot uitdrukking in een mooi, rastypisch vachtpatroon. Het licht dansende gangwerk heeft hij van de wolf meegekregen. Voor de ware liefhebber iets om van te watertanden.

Loopsheid
Vroeger werden teven, net als wolvinnen, over het algemeen één keer per jaar loops. Nu vaak met tussenpozen van ca. 8 maanden. Als reactie op de domesticatie?

Fantastische gezinshond
De ene Saarlooswolfhond is de ander niet. Het vachtpatroon pakt bij elke Saarlooswolfhond net iets anders uit. Alle honden zijn echte individuen met verschillende karakters. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: ze zijn buitengewoon sociaal en enorm aan de roedel gehecht. Een fantastisch fijne gezinshond, een hond om helemaal verslaafd aan te raken.