Over ons

De AVLS is de jongste en grootste rasvereniging van Saarlooswolfhonden in Nederland. We willen dit zeldzame ras voor de toekomst te behouden en daarom leggen we altijd de nadruk op de gezondheid van de honden.

We zijn een gezellige club van enthousiaste leden, die allemaal de unieke schoonheid en het fijne karakter van de Saarlooswolfhond in hun hart hebben gesloten.

We zijn ervan overtuigd dat mensen met de beste bedoelingen eigen keuzes maken en dat de som van die keuzes meerwaarde heeft voor het ras. Daarom deelt de AVLS alle kennis over de honden zodat onze leden zélf een fokcombinatie kunnen maken. Het spreekt vanzelf dat onze fokkers de regels van ons fokreglement in acht moeten nemen. De gezondheidsgegevens van de honden worden altijd door de AVLS gepubliceerd. We willen openheid voor iedereen.

We vinden het ook vanzelfsprekend dat onze leden zelf hun pups toewijzen aan toekomstige eigenaren, zonder tussenkomst of bemoeienis van de vereniging.

Ja, maar gezondheid vinden we nog veel belangrijker. Met het krampachtig doorfokken op raszuiverheid, werd het ras enorme schade toegebracht. Dat is een van de redenen waarom de AVLS is opgericht. Honden kunnen onmogelijk jarenlang én raszuiver én gezond worden gefokt.

De AVLS past daarom outcross toe. Outcross is het tegenovergestelde van inteelt, waarmee onder streng gecontroleerde voorwaarden druppelsgewijs nieuw bloed in de populatie wordt gebracht. Dit proces kost veel tijd en geduld. We zijn er al jarenlang mee bezig, maar we zitten op de goede weg. (zie voor uitgebreide info: plan van aanpak)

Het stamboek is te vergelijken met een eiland waar geen nieuwe bewoners meer bijkomen. Alleen de honden in het stamboek mogen met elkaar worden gekruist. (lees ook: de doelen die de AVLS wil bereiken )

Ja. De Saarlooswolfhond is over het algemeen een redelijk gezond ras, maar om gezondheidsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen, stelt de AVLS – voorafgaand aan de fok – onderzoek naar erfelijke ziektes verplicht.

Soms lees je op het internet enorme indianenverhalen hoe moeilijk het is een Saarlooswolfhond op te voeden. Maar dat zegt meer over de eigenaar dan over de hond. Het is belangrijk dat het baasje de instincten van een Saarlooswolfhond begrijpt en respecteert. Het is een gevoelige, intelligente en zeer aanhankelijke hond, maar tegelijkertijd kan hij in onze ogen ook behoorlijk eigenzinnig zijn. Dat komt omdat een Saarlooswolfhond zijn eigenaar niet als baas ziet, maar als (een hoger geplaatst) lid van de roedel. Veel mensen vinden dat ze altijd de baas moeten zijn. Die kunnen beter voor een ander ras kiezen. (lees meer in opvoeding en karakter en gedrag)

Ja. Een volwassen Saarlooswolfhond kan best een paar uurtjes alleen zijn als hij dat als pup heeft geleerd. Vraag aan familie, buren of vrienden of ze even willen oppassen als de pup (of jonge hond) wat langer alleen moet zijn.  Werk je halve of hele dagen en is er dan niemand thuis? Neem een kat. Een Saarlooswolfhond is een sociaal roedeldier en kan zonder zijn roedel (het gezin, de baas) niet gelukkig zijn. Meer info in opvoeding.

Een Saarlooswolfhond kan behoorlijk oud worden. Twaalf, dertien jaar is meer regel dan uitzondering. Er zijn zelfs Saarlooswolfhonden ouder dan 15 jaar geworden.

De vuistregel voor een goed gewicht is dat je de ribben wel mag voelen, maar niet mag zien. Voel je een duidelijk laagje vet op de ribben? Dan is je Saarloosje echt te dik. Afvallen bij honden is net als bij mensen: makkelijk erop, moeilijk eraf.

Er zijn verschillende mogelijkheden of combinaties om je Saarloos te voeden:

Vers vlees. Bevroren kant en klaar vlees (KVV). Ontdooi het een dag van tevoren. Voordeel: de meeste honden vinden het heerlijk. Nadeel: op alleen KVV kan de ontlasting soms erg hard worden. Geef er dan (een handje) hondenbrokken bij. Geef ook wekelijks een vette vis en een gekookt eitje. Schone pens is een ware traktatie. Vuile pens nog meer, maar dat stinkt enorm. Tip: altijd buiten geven!

Zelf klaarmaken. (barfen). Voordeel: je weet precies wat jouw hond binnenkrijgt. Dat geeft veel voldoening. Nadeel: het is behoorlijk bewerkelijk en je hebt een grote vrieskist of -kast nodig.

Brokken. Heel makkelijk is brokken voeren en dat is ook meteen het voordeel. Nadeel: op den duur kan het saai worden voor de hond (en ook voor jou). Op de verpakking moet ‘compleet hondenvoer’ staan. Dan ben je er (redelijk) zeker van dat alle eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen er in de juiste verhouding in zitten.

Blikvoer ook wel natvoer genoemd. Nadeel: hoewel de kwaliteit goed kan zijn, bevatten sommige blikvoeren naast pulp en smaakstoffen ook dierlijk afval waarvan de herkomst onduidelijk is. Voordeel: blikvoer kan lang bewaard worden.

Let op: Geef vlees altijd rauw. Kook, bak of braad het nooit! Vooral kippenbotten worden vlijmscherp als ze zijn gekookt en door de hond kapot worden gekauwd. Dit kan ernstige schade toebrengen aan maag en darmstelsel. Rauwe kippenvleugels, -nekken of -karkas (met het vlees er nog aan) kan geen kwaad. Bestel af en toe een groot runderbot bij de slager voor schone tanden en een frisse adem (maar beslist géén kleine soepschenkel die muurvast kan komen te zitten in de onder- of bovenkaak).

Ook belangrijk: dagelijks voldoende fris en schoon drinkwater!

Geef nooit koehoefjes! Dit verteert niet in de maag en als het vast komt te zitten in de darmen, kan het de dood tot gevolg hebben. We spreken uit ervaring! Geef ook liever geen gedroogde bullenpezen en dergelijke. Hoewel de kans klein is, kan je hond erin stikken. Geef liever zachtere snacks zoals af en toe een pensstaafje of een blokje schapenvet. Daar zijn ze dol op.

Geef ook nooit varkensvlees of varkensbotten. Het kan het Aujeszky virus bevatten. Dat is absoluut dodelijk voor honden. Laat je hond ook geen kattengrit eten! Dat vormt een taaie bal in de maag en kan jouw hond het leven kosten. Sommige etenswaren en dranken zijn giftig voor honden en soms zelfs dodelijk. Op het internet is meer informatie hierover te vinden.

De pupverkoop gaat rechtstreeks via onze fokkers. Ga naar de pagina met dekkingen en geboorten van nesten van fokkers die zijn aangesloten bij de AVLS. Vraag naar de gezondheidsuitslagen van beide ouderdieren. Onze fokkers laten ze graag zien, want het is het bewijs dat ze zorgvuldig fokken (klik hieronder voor meer info).

1. Degeneratieve Myelopathie
2. Hypofysaire dwerggroei
3. Oogafwijkingen.
4. Heupdysplasie.

Als je een pupje koopt, laat dan de koop schriftelijk vastleggen. AVLS fokkers gebruiken vaak dit voorbeeld van een koopcontract waarin de rechten en plichten van beide partijen goed zijn geregeld.

Natuurlijk. Als lid help je mee de toekomst van het mooiste Nederlandse hondenras veilig te stellen. De enige voorwaarde is dat je onze uitgangspunten onderschrijft.

Klik hier om je op te geven als lid

Jazeker. Klik hier. Je krijgt zo snel mogelijk antwoord.