Over ons

Wij zijn de AVLS, de jongste rasvereniging van Saarlooswolfhonden in Nederland, opgericht in 2006. Ons doel is de Saarlooswolfhond voor de toekomst behouden.

Het beleid om alleen te fokken met honden die perfect aan de rasstandaard voldoen, heeft het ras enorme genetische schade toegebracht. De AVLS werd opgericht om radicaal te breken met dit ouderwetse, achterhaalde fokbeleid. Bij ons komt de gezondheid van de honden op de eerste plaats. Heel veel liefhebbers van het ras herkennen zich hierin. We zijn met ons beleid de grootste rasvereniging van Saarlooswolfhonden geworden.

Natuurlijk zijn we ook een actieve en gezellige club van enthousiaste leden. Allemaal hebben we de unieke schoonheid en het fijne karakter van de Saarlooswolfhond in ons hart gesloten.

Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen met de beste bedoelingen eigen keuzes maakt en dat de som van die keuzes meerwaarde heeft voor het ras. De AVLS gaat niet op de stoel van de fokker zitten. Onze leden bepalen met welke honden ze willen fokken, waarbij  het vanzelf spreekt dat zij de regels van ons fokreglement in acht dienen te nemen. De AVLS stelt alle kennis over de honden beschikbaar.

De gezondheidsgegevens van de fokdieren worden altijd gepubliceerd, want de AVLS wil openheid voor iedereen. Er is ook een openbare lijst van dekreuen. Voor iedereen toegankelijk, lid of geen lid.

Onze leden zijn heel goed in staat om hun pups aan toekomstige eigenaren toe te wijzen. Daar hoeft de vereniging zich niet mee te bemoeien.

Ja, maar gezondheid vinden we veel belangrijker. Door de heersende kampioenencultuur werd jarenlang doorgefokt op uiterlijke raskenmerken. Bij de oprichting van de AVLS hebben we radicaal gebroken met dit ouderwetse, achterhaalde fokbeleid, want honden kunnen onmogelijk jarenlang én raszuiver én gezond worden gefokt. Onze focus ligt altijd op de gezondheid.

Daarom passen we outcross toe, het tegenovergestelde van inteelt. Onder streng gecontroleerde voorwaarden wordt druppelsgewijs nieuw bloed in de populatie ingebracht. Dit proces kost veel tijd en geduld. We zijn er al jarenlang mee bezig en we zitten op de goede weg. (meer info in plan van aanpak)

Het Nederlands Honden Stamboek (NHSB) was vroeger te vergelijken met een eiland waar geen nieuwe bewoners meer bijkwamen. Fokkers mochten alleen met honden in het stamboek van het eigen ras fokken. Gevolg: de pups werden na verloop van tijd steeds meer familie van elkaar, zeker in kleine populaties. Na grote maatschappelijke druk, gevolgd door veel overleg, heeft de Raad van Beheer de deur van het NHSB op een kier gezet. Sindsdien kan de inteelt in rashondenpopulaties beter worden beheerst. De AVLS is er trots op hierin een voortrekkersrol te hebben gespeeld. (lees ook: onze doelen)

Ja. De Saarlooswolfhond is over het algemeen een redelijk gezond ras, maar om gezondheidsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen, stelt de AVLS in haar fokreglement onderzoek naar erfelijke ziektes in het ras verplicht. De aandoeningen waarop ouderdieren getest moeten worden zijn:

1. Degeneratieve Myelopathie
2. Hypofysaire dwerggroei
3. Oogafwijkingen.
4. Heupdysplasie.

Leden van de AVLS regelen de verkoop van hun pups zonder bemoeienis van de vereniging. We publiceren alle dekkingen en nesten met de contactgegevens van de fokkers erbij zodat je zelf contact met ze kunt opnemen. Vraag als toekomstig eigenaar naar de gezondheidsuitslagen van beide ouderdieren. Onze leden/fokkers laten ze graag zien, want het is het bewijs dat ze zorgvuldig fokken.

Laat de koop schriftelijk vastleggen. In dit voorbeeld worden de rechten en plichten van beide partijen goed geregeld.

Nee. Soms lees je op het internet indianenverhalen dat het zo moeilijk is een Saarlooswolfhond op te voeden. In de praktijk valt het best mee. Het is belangrijk dat het baasje de instincten van zijn Saarlooswolfhond respecteert en accepteert. Het is een gevoelige, intelligente en zeer aanhankelijke hond, maar tegelijkertijd kan hij ook behoorlijk eigenzinnig zijn. Een Saarlooswolfhond ziet zijn eigenaar niet als “de baas”, maar als een lid van de roedel waarin de hond heel goed zijn plaats kent.

Een Saarlooswolfhond kan heus wel gehoorzamen, maar veel hondenliefhebbers vinden dat ze altijd de baas moeten zijn en dat hun hond altijd moet doen wat ze zeggen. Bij een Saarlooswolfhond werkt dat anders. Je snapt dat of je snapt dat niet. (lees ook opvoeding en karakter en gedrag)

Ja. Een stabiele, volwassen Saarlooswolfhond kan best een paar uurtjes alleen zijn als hij dat als pup heeft geleerd. Maar vraag de eerste tijd aan familie, buren of vrienden of ze even willen oppassen als de pup (of jonge hond) wat langer alleen moet zijn. Werk je halve of hele dagen en is er dan niemand thuis? Neem een kat. Een Saarlooswolfhond is een sociaal roedeldier en kan zonder zijn roedel (het gezin, de baas) niet gelukkig zijn. Meer info in opvoeding.

Een Saarlooswolfhond kan behoorlijk oud worden. Twaalf, dertien jaar is meer regel dan uitzondering. Er zijn zelfs Saarlooswolfhonden ouder dan 15 jaar geworden.

De vuistregel voor een goed gewicht is dat je de ribben wel mag voelen, maar niet mag zien. Voel je een duidelijk laagje vet op de ribben? Dan is je Saarloosje echt te dik. Afvallen bij honden is net als bij mensen: makkelijk erop, moeilijk eraf.

Er zijn verschillende mogelijkheden of combinaties om je Saarloos te voeden:

Vers vlees. Bevroren kant en klaar vlees (KVV). Ontdooi het een dag van tevoren. Voordeel: de meeste honden vinden het heerlijk. Nadeel: op alleen KVV kan de ontlasting soms erg hard worden. Geef er dan (een handje) hondenbrokken bij. Geef ook wekelijks een vette vis en een gekookt eitje. Schone pens is een ware traktatie. Vuile pens nog meer, maar dat stinkt enorm. Tip: altijd buiten geven!

Zelf klaarmaken. (barfen). Voordeel: je weet precies wat jouw hond binnenkrijgt. Dat geeft veel voldoening. Nadeel: het is behoorlijk bewerkelijk en je hebt een grote vrieskist of -kast nodig.

Brokken. Heel makkelijk is brokken voeren en dat is ook meteen het voordeel. Nadeel: op den duur kan het saai worden voor de hond (en ook voor jou). Op de verpakking moet ‘compleet hondenvoer’ staan. Dan ben je er (redelijk) zeker van dat alle eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen er in de juiste verhouding in zitten.

Blikvoer ook wel natvoer genoemd. Voordeel: blikvoer kan lang bewaard worden, handig als je op vakantie bent. Nadeel: hoewel de kwaliteit soms goed kan zijn, bevatten sommige blikvoeren naast veel pulp en smaakstoffen ook dierlijk afval waarvan de herkomst zeer onduidelijk is.

Let op: Geef vlees altijd rauw. Kook, bak of braad het nooit! Vooral kippenbotten worden vlijmscherp als ze zijn gekookt en door de hond kapot worden gekauwd. Dit kan ernstige schade toebrengen aan maag en darmstelsel. Rauwe kippenvleugels, -nekken of -karkas (met het vlees er nog aan) kan geen kwaad. Bestel af en toe een groot runderbot bij de slager voor schone tanden en een frisse adem (maar beslist géén kleine soepschenkel die muurvast kan komen te zitten in de onder- of bovenkaak).

Ook belangrijk: dagelijks voldoende fris en schoon drinkwater!

Geef nooit koehoefjes! Dit verteert niet in de maag en als het vast komt te zitten in de darmen, kan het de dood tot gevolg hebben. We spreken uit ervaring! Geef ook liever geen gedroogde bullenpezen en dergelijke. Hoewel de kans klein is, kan je hond erin stikken. Geef liever zachtere snacks zoals af en toe een pensstaafje of een blokje schapenvet. Daar zijn ze dol op.

Geef ook nooit varkensvlees of varkensbotten. Het kan het Aujeszky virus bevatten. Dat is absoluut dodelijk voor honden. Laat je hond ook geen kattengrit eten! Dat vormt een taaie bal in de maag en kan jouw hond het leven kosten. Sommige etenswaren en dranken zijn giftig voor honden en soms zelfs dodelijk. Op het internet is meer informatie hierover te vinden.

Wil je meehelpen de toekomst van het mooiste Nederlandse hondenras veilig te stellen? Dat waarderen we zeer. Word lid van onze gezellige en actieve club. Je hoeft geen eigenaar van een Saarlooswolfhond te zijn. Iedereen is welkom. De enige voorwaarde is dat je onze uitgangspunten onderschrijft.

Klik hier als je je op wilt geven als lid.

Jazeker. Klik hier. Je krijgt zo snel mogelijk antwoord.