Hier vind je antwoord op veel gestelde vragen zoals wie we zijn, wat we willen en waar je een pup kunt kopen. Heb je nog vragen, neem dan contact met ons op.

We zijn de AVLS, de Algemene Vereniging voor Liefhebbers van Saarlooswolfhonden. Een actieve en gezellige club van eigenaren, liefhebbers en fokkers. De oprichting vond plaats eind 2006; we gingen van start op 1 januari 2007. Allemaal hebben we de schoonheid en het fijne karakter van de Saarlooswolfhond in ons hart gesloten. Ons belangrijkste doel is de gezondheid en het karakter van de Saarlooswolfhond te waarborgen en het ras voor de toekomst te behouden.

De AVLS fokt niet, onze leden fokken. Zij volgen ons fokreglement waarin de gezondheidsregels en het welzijn van de fokdieren en de pups goed zijn geregeld. De gezondheidsuitslagen van de fokdieren worden aan de vereniging gemeld, die de uitslagen bij de dekmeldingen publiceert.

De AVLS geeft regelmatig fokkerscursussen, omdat alleen met een gedegen kennis zorgvuldig kan worden gefokt. Deze cursussen zijn gratis voor leden.

We kunnen onze aangesloten fokkers helpen bij het zoeken naar een geschikte reu. Als het DNA van de reu en de teef in de DNA-databank Embark is opgenomen, kan de AVLS de verwantschaps- en inteeltpercentages van het aankomende nest berekenen. DNA afnamemateriaal (swaps) wordt tegen een gereduceerd tarief aan de leden ter beschikking gesteld.

We kunnen voor onze fokkers proefcombinaties maken in onze eigen database waarin de afstammings- en gezondheidsgegevens van vrijwel alle Saarlooswolfhonden in binnen- en buitenland zijn opgenomen.

De AVLS heeft een openbare lijst van dekreuen opgesteld waar iedereen, lid of geen lid, zijn reu ter dekking kan aanbieden.

Een pup koop je rechtstreeks bij onze fokkers zonder bemoeienis of tussenkomst van de vereniging. We publiceren alle aanstaande nesten en zetten de contactgegevens van de fokker erbij als er nog pups beschikbaar zijn. Natuurlijk plaatsen we ook de geboren nesten.

Vraag als koper altijd naar de gezondheidspapieren van beide ouderdieren. Onze fokkers laten die graag zien als bewijs dat ze zorgvuldig fokken. Het is verstandig de koop schriftelijk vast te leggen. In dit voorbeeld worden de rechten en plichten van beide partijen goed geregeld.

Reken gemiddeld op een pupprijs van ca. € 1500 (zie ook: Hoe krijg ik een pupje). De fokker stelt zelf de prijs vast, die van fokker tot fokker wat kan verschillen. Sommige fokkers laten hun pups alvast op erfelijke afwijkingen testen of ze zetten de pups in de DNA databank van Embark. Dat zijn extra kosten waardoor de prijs wat hoger uitvalt.

Alle Saarlooswolfhonden zijn enorm aan elkaar verwant. Door die hoge verwantschap neemt de genetische diversiteit in de populatie af, waardoor inteeltproblemen kunnen ontstaan zoals afname van de vruchtbaarheid, weinig dekdrift, kleine nesten, weeënzwakte, doodgeboorte en erfelijke afwijkingen bij de pups.

Outcross is het tegenovergestelde van inteelt. Door druppelsgewijs vers, onverwant bloed in de populatie in te brengen, verlagen we de verwantschap en verhogen we de genetische diversiteit.

Leidend hierbij is ons plan van aanpak. Het project kost veel tijd en geduld. Soms moet er worden bijgestuurd, want elke fokkerij kent tegenslagen, maar we zitten op de goede weg.

Wil je graag een pupje uit ons outcrossprogramma om zo een mooie bijdrage aan een gezonde toekomst van ons ras te leveren? Laat het ons weten via het secretariaat. Als jouw hond wordt uitgeselecteerd, kun je gevraagd worden er later 1 keer mee te fokken.

Alle rashonden in Nederland worden door de Raad van Beheer geregistreerd in het NHSB (het Nederlands Honden Stamboek). Het stamboek van een ras is gesloten, te vergelijken met een afgesloten eiland waar geen nieuwe bewoners meer bijkomen. Er mag alleen met de honden in het stamboek van het eigen ras worden gefokt. Het onvermijdelijke gevolg is dat de onderlinge verwantschap van de honden alsmaar toeneemt. Ze worden elke generatie steeds meer ‘familie’ van elkaar. De inteelt loopt op. Veel hondenrassen hebben hier mee te maken.

Na grote maatschappelijke druk, gevolgd door heel veel overleg, heeft de Raad van Beheer schoorvoetend de deur van het stamboekregister op een kier gezet door ‘nieuw bloed’ toe te laten. Sindsdien is het mogelijk de verwantschap van de honden te verminderen en de inteelt beter beheersbaar te houden. De AVLS is er trots op in dit proces een voortrekkersrol te hebben gespeeld. (lees ook: Waarom outcross?)

Gelukkig is de Saarlooswolfhond over het algemeen redelijk gezond, maar ook in ons ras komen gezondheidsproblemen voor. Het gaat om erfelijke ziektes, die door specialisten of door middel van DNA onderzoek gelukkig goed zijn op te sporen. De gezondheidsonderzoeken van de volgende ziektes zijn bij de AVLS verplicht als je gaat fokken.

1. Degeneratieve Myelopathie
2. Hypofysaire dwerggroei
3. Oogafwijkingen
4. Heupdysplasie
5. Elleboogdysplasie
6. PCYT2 Deficiency

Nee. Een Saarlooswolfhond is goed op te voeden, maar veel eigenaren vinden dat hun hond altijd moet gehoorzamen. Bij rassen als de Mechelse of Duitse herder lukt dat na enige training heel goed, maar bij een Saarlooswolfhond werkt dat anders.

Voor een Saarlooswolfhond is zijn baas (inclusief de gezinsleden) lid van zijn roedel. Daarin is wel sprake van een zekere rangorde, maar niet van absolute gehoorzaamheid. De Saarlooswolfhond vertrouwt altijd op zijn instinct, hij zal dus nooit blindelings gehoorzamen. Elkaar vertrouwen is wel belangrijk en zijn roedel betekent alles voor de hond, maar eerst zal hij de situatie beoordelen en dan handelen naar wat zijn instinct hem ingeeft.

Een voorbeeld. Als je de hond bij je roept, maar hij ziet een paar joggers, wielrenners of schreeuwende kinderen, zal hij afwachten en eerst ‘het gevaar’ inschatten. Pas als de kust veilig is, zal hij komen.

Het is belangrijk dit goed te begrijpen en – vooral – te accepteren. De Saarlooswolfhond is zeer intelligent, gevoelig en aanhankelijk, maar tegelijkertijd kan hij behoorlijk eigenzinnig zijn. Als je dat snapt, ben je een ideale roedelleider.

De meeste Saarlooswolfhonden hebben er geen problemen mee, maar er zijn ook honden die er maar moeilijk aan kunnen wennen. Dat kan aan zijn karakter liggen (ieder hond is weer anders), maar belangrijk is dat de pup al vroeg leert dat de baas altijd terugkomt. Dan kan een stabiele, volwassen Saarlooswolfhond best even alleen zijn.

Voor een pup is dit nog teveel gevraagd. Het zou ideaal zijn als familie, buren of vrienden even op jouw pup willen passen op een moment dat jij dat niet kunt (lees ook opvoeding).

Een Saarlooswolfhond heeft zijn roedel nodig om gelukkig te zijn en zich op z’n gemak te voelen. Dat kan alleen als hij niet te vaak alleen is. Werk je halve of hele dagen en is er dan niemand thuis? Neem een kat.

Een gezonde Saarlooswolfhond is goed op gewicht. De vuistregel voor een goed gewicht is: je mag de ribben wel voelen, maar niet zien. Zie je altijd zijn ribben? Dan is ie echt te mager. Voel je overduidelijk een laagje vet op de ribben en verdwijnt de taille langzaamaan uit zicht? Dan is ie te dik. Geef minder eten en ga meer wandelen en spelen. Maar laat jouw Saarloosje niet te snel afvallen. Door hongergevoel gedreven zal hij binnen en buiten op zoek gaan naar alles wat eetbaar en niet eetbaar is.

Er zijn verschillende mogelijkheden of combinaties om je Saarloos te voeden:

Vers vlees. Bevroren kant en klaar vlees (KVV). Ontdooi het een dag van tevoren. Voordeel: het is makkelijk te geven en de honden vinden het heerlijk. Maar op alleen vlees kan een hond niet leven. Geef dagelijks een eetlepel gekookte en gepureerde groenten bij de maaltijd.  Nadeel: met KVV kan de ontlasting soms behoorlijk hard worden. Geef er dan een handje hondenbrokken bij en/of een theelepel zonnebloemolie.

Zelf klaarmaken. (barfen). Voordeel: je weet precies wat jouw hond binnenkrijgt. Dat geeft veel voldoening. Nadeel: het is behoorlijk bewerkelijk en je hebt een grote vrieskist nodig.

Brokken. Heel makkelijk is brokken voeren en dat is ook meteen het voordeel. Nadeel: op den duur kan het saai worden voor de hond (en ook voor jou). Op de verpakking moet ‘compleet hondenvoer’ staan. Dan ben je er redelijk zeker van dat alle eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen er in de juiste verhouding in zitten.

Blikvoer ook wel natvoer genoemd. Voordeel: blikvoer kan lang bewaard worden, handig als je op vakantie bent. Nadeel: hoewel de kwaliteit soms goed kan zijn, bevatten sommige blikvoeren naast veel pulp en smaakstoffen ook dierlijk afval waarvan de herkomst onduidelijk is.

Let op: Een hondenmaag kan heel goed rauw vlees verwerken. Geef vlees dus altijd rauw. Kook, bak of braad het nooit! Vooral kippenbotten worden vlijmscherp als ze zijn gekookt en door de hond kapot worden gekauwd. Dit kan ernstige schade toebrengen aan maag en darmstelsel. Rauwe kippenvleugels, -nekken of -karkas (met het vlees er nog aan) kan geen kwaad. Bestel af en toe een groot runderbot bij de slager voor schone tanden en een frisse adem (maar beslist géén kleine soepschenkel die muurvast kan komen te zitten in de onder- of bovenkaak).

Tussendoor: Een hond lust ook wel een lekker tussendoortje. Af en toe een pensstaafje of een blokje schapenvet kan geen kwaad, maar stukjes kaas of worst zijn veel te zout. Niet doen. Geef liever zo nu en dan een schoongemaakte haring (dat gaat er met staart en al in) of gerookte makreel (verwijder alle graten!). Een gekookt of rauw eitje is ook lekker, soms met de eierschaal erbij. Prima. Schone pens is de ultieme traktatie. Vuile pens nog meer, maar dat stinkt enorm. Tip: altijd buiten geven!

Ook belangrijk: Dagelijks voldoende fris en schoon drinkwater! Maar soms lijkt het na al dat geslobber of er een nijlpaard door de gang heeft gelopen. Neem dan een anti knoei drinkbak. Ideaal!

Geef nooit koe- of hertenhoefjes! Dit verteert niet in de maag en als het vast komt te zitten in de darmen, kan het de dood tot gevolg hebben. We spreken uit ervaring! Geef ook liever geen gedroogde bullenpezen en dergelijke. Hoewel de kans klein is, kan je hond erin stikken. Geef liever zachtere snacks zoals af en toe een pensstaafje of een blokje schapenvet. Daar zijn ze dol op.

Geef ook nooit varkensvlees of varkensbotten. Het kan het Aujeszky virus bevatten. Dat is absoluut dodelijk voor honden. Laat je hond in geen geval kattengrit eten! Dat vormt een taaie bal in de maag en kan jouw hond het leven kosten. Sommige etenswaren en dranken zijn giftig voor honden en soms zelfs dodelijk. Op het internet is meer informatie hierover te vinden.

Een Saarlooswolfhond kan behoorlijk oud worden. Twaalf, dertien jaar is meer regel dan uitzondering. Er zijn zelfs Saarlooswolfhonden ouder dan 15 jaar geworden.

Jazeker! Als je de toekomst van het mooiste en liefste Nederlandse hondenras veilig wilt stellen, word dan lid van onze gezellige en actieve club. Je hoeft geen fokkers of eigenaar te zijn van een Saarlooswolfhond of een pup te willen kopen. We verwachten wel dat je als lid onze uitgangspunten onderschrijft.

Klik hier als je lid wilt worden.

Natuurlijk. Klik hier. Je krijgt zo snel mogelijk antwoord.