Hier vind je antwoord op veel gestelde vragen, zoals wie we zijn, wat we willen en waar je een pup kunt kopen. Heb je nog vragen, neem dan contact met ons op.

De Algemene Vereniging voor Liefhebbers van Saarlooswolfhonden is een actieve en gezellige club van eigenaren, liefhebbers en fokkers. De oprichting van onze vereniging vond plaats eind 2006; we gingen van start op 1 januari 2007. Allemaal hebben we de unieke schoonheid en het fijne karakter van de Saarlooswolfhond in ons hart gesloten. Ons belangrijkste doel is de gezondheid en het karakter van de Saarlooswolfhond te waarborgen en het ras voor de toekomst te behouden.

Voor alle fokkers die zijn aangesloten bij de AVLS gelden de regels van ons fokreglement die leidend zijn voor alle betrokkenen. De gezondheidsgegevens van alle fokdieren worden gepubliceerd op onze website.

Fokkers kunnen zelf een geschikte dekreu voor hun teef zoeken. Op verzoek kan de AVLS alle beschikbare kennis over de dieren delen met de fokker, die dan zelf een keuze kan maken en samen met de dekreu eigenaar afspraken maakt over de dekking. Voor de fokkerij in ons outcrossprogramma gelden speciale regels voor fokkers en eigenaren.

De AVLS geeft regelmatig fokkerscursussen, omdat alleen met een gedegen kennis zorgvuldig kan worden gefokt.

Als vereniging beschikken we over een uitgebreide database waarin de namen van de honden en de afstammings- en gezondheidsgegevens van vrijwel de gehele populatie in binnen- en buitenland is opgenomen. Voor een goede genenspreiding heeft de AVLS een lijst van dekreuen opgesteld waar iedereen, lid of geen lid, zijn reu ter dekking kan aanbieden.

Een pup koop je rechtstreeks bij onze fokkers. De AVLS publiceert alle aankomende nesten met de contactgegevens van de fokker als er nog pups beschikbaar zijn. Natuurlijk plaatsen we ook de geboren nesten.

Vraag als koper altijd naar de gezondheidspapieren van beide ouderdieren. Onze fokkers laten die documenten graag zien. Het is het bewijs dat ze zorgvuldig fokken. Het is verstandig de koop altijd schriftelijk vast te leggen. In dit voorbeeld worden de rechten en plichten van beide partijen goed geregeld. Voor de fokkerij in ons outcrossprogramma gelden speciale afspraken. Als jouw pup door de selectie komt, kun je gevraagd worden later 1 keer met je hond te fokken. Zo kun je een mooie bijdrage leveren aan de toekomst van ons ras.

Honden kunnen onmogelijk decennialang én gezond én raszuiver worden gefokt. De inteelt zal dan te hoog oplopen met alle gevolgen van dien. Outcross is het tegenovergestelde van inteelt. In ons outcrossprogramma wordt onder streng gecontroleerde voorwaarden druppelsgewijs nieuw bloed in de populatie ingebracht. Zo houden we het ras gezond en de inteelt beter  beheersbaar. Leidend daarbij is ons plan van aanpak.

Dit proces kost veel tijd en geduld. We zijn er al jarenlang mee bezig. Soms moet er worden bijgestuurd, want elke fokkerij kent tegenslagen, maar we zitten op de goede weg.

Het Nederlands Honden Stamboek (NHSB) is te vergelijken met een afgesloten eiland waar geen nieuwe bewoners meer bijkomen. Fokkers mogen alleen fokken met honden in het stamboek van het eigen ras. Op deze manier worden de pups na verloop van tijd steeds meer familie van elkaar. Inteelt is niet te vermijden.

In kleine populaties gaat dit proces heel snel, zeker als er ook nog eens streng op bepaalde eigenschappen wordt geselecteerd. Na grote maatschappelijke druk, gevolgd door heel veel overleg, heeft de Raad van Beheer de deur van het stamboekregister onder voorwaarden op een kier gezet. Sindsdien kan de inteelt in rashondenpopulaties beter worden beheerst. De AVLS is er trots op hierbij een voortrekkersrol te hebben gespeeld. (lees ook: onze doelen)

Ja. De Saarlooswolfhond is over het algemeen een redelijk gezond ras, maar om gezondheidsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen, stelt de AVLS in haar fokreglement onderzoek naar erfelijke ziektes in het ras verplicht. De aandoeningen waarop ouderdieren getest moeten worden zijn:

1. Degeneratieve Myelopathie
2. Hypofysaire dwerggroei
3. Oogafwijkingen
4. Heupdysplasie
5. Elleboogdysplasie

Nee. Op het internet kun je verhalen tegenkomen dat het zo moeilijk zou zijn een Saarlooswolfhond op te voeden. Dat zegt meer over de eigenaar dan over de hond. Een Saarlooswolfhond is goed op te voeden, maar veel eigenaren vinden dat ze altijd de baas moeten zijn en dat een hond hen altijd en overal moet gehoorzamen. Een gewone hond ziet zijn eigenaar als baas, maar een Saarlooswolfhond niet. Voor een Saarlooswolfhond is zijn baas (inclusief alle gezinsleden) lid van de roedel. In die roedel is wel hiërarchie, maar geen absolute gehoorzaamheid.  Elkaar kunnen vertrouwen is veel belangrijker, anders kan het voor de roedel heel fout aflopen. Bij alle Saarlooswolfhonden komt een intense vertrouwensband met de leden van zijn roedel dan ook op de eerste plaats.

Het is heel belangrijk dat je de instincten van jouw Saarlooswolfhond begrijpt en – vooral – accepteert. Alle Saarlooswolfhonden zijn gevoelig, intelligent en zeer aanhankelijk, maar tegelijkertijd kunnen ze behoorlijk eigenzinnig zijn. Een Saarlooswolfhond zal namelijk altijd op zijn instinct vertrouwen en daarnaar handelen. Als je dat snapt én respecteert, ben je in de ogen van jouw Saarlooswolfhond de ideale baas. Je hebt dan echt een maatje voor het leven.

(lees ook opvoeding en karakter en gedrag)

Een Saarlooswolfhond is een sociaal roedeldier en kan zonder zijn roedel (het gezin, de baas) niet gelukkig zijn. Een stabiele, volwassen Saarlooswolfhond kan best een paar uurtjes alleen zijn op voorwaarde dat hij dat als pup heeft geleerd. Vraag de eerste tijd aan familie, buren of vrienden of ze even willen oppassen als de pup (of jonge hond) wat langer alleen moet zijn. Werk je halve of hele dagen en is er dan niemand thuis? Neem een kat! Meer info in opvoeding.

Een Saarlooswolfhond kan behoorlijk oud worden. Twaalf, dertien jaar is meer regel dan uitzondering. Er zijn zelfs Saarlooswolfhonden ouder dan 15 jaar geworden.

Eerst even dit. Een gezonde Saarlooswolfhond moet goed op gewicht zijn. Niet te dik en niet te mager. Zoek daarin de juiste balans. De vuistregel voor een goed gewicht is dat je de ribben wel mag voelen, maar niet mag zien. Voel je een duidelijk laagje vet op de ribben? Dan is ie te dik. Maar laat jouw Saarloosje niet te snel afvallen. Door hongergevoel gedreven zal hij binnen en buiten op zoek gaan naar alles wat eetbaar en niet eetbaar is.

Er zijn verschillende mogelijkheden of combinaties om je Saarloos te voeden:

Vers vlees. Bevroren kant en klaar vlees (KVV). Ontdooi het een dag van tevoren. Voordeel: het is makkelijk te geven en de honden vinden het heerlijk. Nadeel: op alleen KVV kan de ontlasting soms behoorlijk hard worden. Geef er dan (een handje) hondenbrokken bij en een theelepeltje zonnebloemolie of olijfolie.

Zelf klaarmaken. (barfen). Voordeel: je weet precies wat jouw hond binnenkrijgt. Dat geeft veel voldoening. Nadeel: het is behoorlijk bewerkelijk en je hebt een grote vrieskist of -kast nodig.

Brokken. Heel makkelijk is brokken voeren en dat is ook meteen het voordeel. Nadeel: op den duur kan het saai worden voor de hond (en ook voor jou). Op de verpakking moet ‘compleet hondenvoer’ staan. Dan ben je er (redelijk) zeker van dat alle eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen er in de juiste verhouding in zitten.

Blikvoer ook wel natvoer genoemd. Voordeel: blikvoer kan lang bewaard worden, handig als je op vakantie bent. Nadeel: hoewel de kwaliteit soms goed kan zijn, bevatten sommige blikvoeren naast veel pulp en smaakstoffen ook dierlijk afval waarvan de herkomst zeer onduidelijk is.

Let op: Een hondenmaag kan heel goed rauw vlees verwerken. Geef vlees dus altijd rauw. Kook, bak of braad het nooit! Vooral kippenbotten worden vlijmscherp als ze zijn gekookt en door de hond kapot worden gekauwd. Dit kan ernstige schade toebrengen aan maag en darmstelsel. Rauwe kippenvleugels, -nekken of -karkas (met het vlees er nog aan) kan geen kwaad. Bestel af en toe een groot runderbot bij de slager voor schone tanden en een frisse adem (maar beslist géén kleine soepschenkel die muurvast kan komen te zitten in de onder- of bovenkaak).

Tussendoor: Een hond houdt natuurlijk ook van zo nu en dan iets lekkers tussendoor. Af en toe een pensstaafje of een blokje schapenvet zal geen hond weigeren. Maar menselijke tussendoortjes zoals een stukje kaas, worst of snacks zijn te vet en te zout voor je hond. Niet doen. Geef liever wekelijks een vis zoals schoongemaakte haring (dat gaat er met staart en al in) of gerookte makreel (let op de graten!). Een gekookt of rauw eitje is ook lekker. Sommige honden vinden de eierschaal heerlijk om op te peuzelen. Prima. Schone pens is een ware traktatie. Vuile pens nog meer, maar dat stinkt enorm. Tip: altijd buiten geven!

Ook belangrijk: Dagelijks voldoende fris en schoon drinkwater! Maar soms lijkt het wel of er een nijlpaard door de gang heeft gelopen. Neem dan een anti knoei drinkbak. Ideaal!

Geef nooit koehoefjes! Dit verteert niet in de maag en als het vast komt te zitten in de darmen, kan het de dood tot gevolg hebben. We spreken uit ervaring! Geef ook liever geen gedroogde bullenpezen en dergelijke. Hoewel de kans klein is, kan je hond erin stikken. Geef liever zachtere snacks zoals af en toe een pensstaafje of een blokje schapenvet. Daar zijn ze dol op.

Geef ook nooit varkensvlees of varkensbotten. Het kan het Aujeszky virus bevatten. Dat is absoluut dodelijk voor honden. Laat je hond ook geen kattengrit eten! Dat vormt een taaie bal in de maag en kan jouw hond het leven kosten. Sommige etenswaren en dranken zijn giftig voor honden en soms zelfs dodelijk. Op het internet is meer informatie hierover te vinden.

Als je mee wilt helpen de toekomst van het mooiste Nederlandse hondenras veilig te stellen, word dan lid van onze gezellige en actieve club. Iedereen is welkom, ook als je geen eigenaar bent van een Saarlooswolfhond. Als lid onderschrijf je onze uitgangspunten.

Klik hier als je lid wilt worden.

Jazeker. Klik hier. Je krijgt zo snel mogelijk antwoord.