Over ons

Het belangrijkste doel van de AVLS is de Saarlooswolfhond voor de toekomst behouden. Als erkende rasvereniging behartigt de AVLS de belangen van het ras in Nederland. In de fokkerij wordt de nadruk altijd en in de eerste plaats op de gezondheid gelegd. Mede daardoor is de AVLS uitgegroeid tot de grootste rasvereniging van Saarlooswolfhonden.

Maar we zijn natuurlijk ook gewoon een gezellige club van enthousiaste leden. Allemaal hebben we de unieke schoonheid en het fijne karakter van de Saarlooswolfhond in ons hart gesloten.

Onze leden kunnen naar eigen inzicht fokken, maar ze moeten wel de regels van ons fokreglement  volgen. We zijn ervan overtuigd dat iedereen met de beste bedoelingen eigen keuzes maakt en dat de som van die keuzes meerwaarde heeft voor het ras. We delen alle kennis over de honden zodat onze fokkers zélf een fokcombinatie kunnen maken. Alle gezondheidsgegevens van de fokdieren zijn openbaar. De AVLS wil openheid voor iedereen.

Wij vinden het ook vanzelfsprekend dat onze fokkers zelf hun pups toewijzen.

Jazeker, maar gezondheid vinden we nóg belangrijker. Het is een van de redenen waarom de AVLS is opgericht. Het jarenlang doorfokken in een afgesloten groep om de honden maar raszuiver te houden, heeft het ras helaas veel schade toegebracht. Want honden kunnen onmogelijk decennialang én raszuiver én gezond worden gefokt. Bij de AVLS staat de gezondheid van de honden altijd op de eerste plaats. (zie ook: Waarom is raszuiverheid een probleem geworden? en Hoe lossen we de problemen op?)

Honden van een bepaald ras vormen een afgesloten groep. Als er generaties lang met die afgesloten groep wordt doorgefokt, worden de honden steeds meer familie van elkaar. Problemen zullen dan na verloop van tijd onherroepelijk optreden.

De genenvariatie neemt af en de inteelt loopt steeds meer op. Daardoor worden op den duur erfelijke afwijkingen en de afname van vruchtbaarheid een groot probleem. De populatie komt in een fuik terecht waaruit het op eigen kracht niet meer kan ontsnappen. Uiteindelijk zal de populatie ophouden te bestaan als het point-of-no-return is gepasseerd (zie ook: Waarom zijn de honden zo nauw aan elkaar verwant? en Hoe lossen we de problemen op?’).

Met outcross. Dat is het tegenovergestelde van inteelt. Met outcross wordt druppelsgewijs nieuw bloed ingekruist onder streng gecontroleerde omstandigheden. De AVLS past deze methode al jarenlang toe om de toename van inteelt beter te kunnen beheersen en het ras gezond te houden. Outcross kost veel tijd en geduld, maar we zitten op de goede weg. (zie voor uitgebreide info: plan van aanpak)

Het stamboek is te vergelijken met een eiland waar geen nieuwe bewoners meer bijkomen. Alleen de honden in het stamboek mogen aan elkaar worden gepaard. (lees ook: de doelen die de AVLS wil bereiken )

Ja. De Saarlooswolfhond is over het algemeen een redelijk gezond ras en onze fokkers doen hun uiterste best om zoveel mogelijk gezondheidsrisico’s te vermijden. Toch kan af en toe een gezondheidsprobleem voorkomen. Daarom stelt de AVLS – voorafgaand aan de fok – onderzoek naar erfelijke ziektes verplicht. Nauwkeurig worden de gezondheidsgegevens van elke hond geregistreerd zodat onze fokkers er rekening mee kunnen houden.

Ja. Vanaf het begin van haar bestaan heeft de AVLS als enige rasvereniging van de Saarlooswolfhond DNA van alle fokdieren opgeslagen. DNA is de enige niet te vervalsen manier om de afstamming van de honden voor 100% zeker vast te stellen. De Raad van Beheer heeft dit op 1 juni 2014 voor alle fokkers van rashonden verplicht gesteld.

Er zijn verschillende mogelijkheden of combinaties:

1. Vers vlees. Kant en klaar (KVV). Ontdooi het een dag van tevoren. Op alleen KVV wordt de ontlasting soms erg hard. Geef er dan (een handje) hondenbrokken bij. Geef ook wekelijks een vette vis en een gekookt eitje. Schone pens is een ware traktatie. Vuile pens nog meer, maar dat stinkt enorm. Tip: altijd buiten geven!

2. Zelf klaarmaken. (barfen). Voordeel: je weet precies wat jouw hond binnenkrijgt. Dat geeft veel voldoening. Nadeel: het is behoorlijk bewerkelijk en je hebt een grote vrieskist of -kast nodig.

3. Brokken. Heel makkelijk is brokken voeren. Op de verpakking moet ‘compleet hondenvoer’ staan. Dan ben je er (redelijk) zeker van dat alle eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen er in de juiste verhouding in zitten.

4. Blikvoer raden we af. Het bevat naast pulp en smaakstoffen veel dierlijk afval waarvan de herkomst onduidelijk is.

Let op: Geef vlees altijd rauw. Kook, bak of braad het nooit! Vooral kippenbotten worden vlijmscherp als ze zijn gekookt en door de hond kapot worden gekauwd. Dit kan ernstige schade toebrengen aan maag en darmstelsel. Rauwe kippenvleugels, -nekken of -karkas (met het vlees er nog aan) kan geen kwaad. Bestel af en toe een groot runderbot bij de slager voor schone tanden en een frisse adem (maar beslist géén kleine soepschenkel die muurvast kan komen te zitten in de onder- of bovenkaak).

Ook belangrijk: dagelijks voldoende fris en schoon drinkwater!

Geef nooit koehoefjes! Dit verteert niet in de maag en als het vast komt te zitten in de darmen, kan het de dood tot gevolg hebben. We spreken uit ervaring! Geef ook liever geen gedroogde bullenpezen en dergelijke. Hoewel de kans klein is, kan je hond erin stikken. Geef liever zachtere snacks zoals af en toe een pensstaafje of een blokje schapenvet. Daar zijn ze dol op.

Geef ook nooit varkensvlees of varkensbotten. Het kan het Aujeszky virus bevatten. Dat is absoluut dodelijk voor honden. Laat je hond ook geen kattengrit eten! Dat vormt een taaie bal in de maag en kan jouw hond het leven kosten. Sommige etenswaren en dranken zijn giftig voor honden en soms zelfs dodelijk. Op het internet is meer informatie hierover te vinden.

Nee. Ondanks alle indianenverhalen die vaak rondgaan op het internet, valt het in de praktijk best mee. De Saarlooswolfhond is een gevoelige, intelligente en aanhankelijke hond, maar tegelijkertijd is hij ook behoorlijk eigenzinnig. De hond kent geen enkele will-to-please. Hij ziet jou niet als baas, maar als zijn oudere, meer ervaren metgezel in de roedel. Dwingen tot gehoorzaamheid heeft geen enkele zin. De hond zal dat niet begrijpen. Voel zijn gedrag, karakter en instincten goed aan en respecteer het. Dan heb je een geweldige kameraad voor het leven. (lees meer in opvoeding en karakter en gedrag)

Natuurlijk. Begin meteen met oefenen als de pup in huis is. Bouw de oefeningen langzaam op en zet door. Je hebt er later allebei veel gemak van. Een bench is handig als je even niet op je pup kunt letten, bijvoorbeeld met koken. Je weet dan dat hij niets stuk kan maken of ongecontroleerd op onderzoek uitgaat. Maar… de pup moet zich helemaal op z’n gemak voelen in de bench. Het mag geen gevangenis worden.

(uitgebreide info lees je in opvoeding)

Ja, maar niet de hele dag. Een volwassen Saarlooswolfhond kan best een paar uurtjes alleen zijn als hij als pup heeft geleerd dat de baas altijd terugkomt. Als een pup of jonge hond wat langere tijd alleen moet zijn,  vraag dan aan familie, buren of vrienden of ze zolang op de pup willen passen. Moet je halve of hele dagen werken en is er dan niemand thuis? Neem een kat. Een Saarlooswolfhond is een sociaal roedeldier en kan zonder zijn roedel (het gezin, de baas) niet gelukkig zijn.

Een Saarlooswolfhond kan behoorlijk oud worden. Twaalf, dertien jaar is meer regel dan uitzondering. Er zijn zelfs Saarlooswolfhonden ouder dan 15 jaar geworden.

Kijk op onze pagina’s met dekkingen en geboorten Daar kun je rechtstreeks contact leggen met onze fokkers. Zij beslissen zelf over de toewijzing van hun pups.

Is het netjes en schoon bij de fokker? Worden de pups in huis opgevoed? Kan de fokker jou deze 4 gezondheidsuitslagen van beide ouderdieren tonen? (klik hieronder voor meer info)

1. Degeneratieve Myelopathie
2. Hypofysaire dwerggroei
3. Oogafwijkingen.
4. Heupdysplasie.

AVLS fokkers hebben deze certificaten in huis en ze laten ze graag aan je zien. Lees in de Gezondheidsregels (bij paragraaf 4) waarom dit hoort bij een verantwoorde fokkerij waar de AVLS voor staat.

Laat de koop altijd schriftelijk vastleggen. Vraag het koopcontract van tevoren op. AVLS fokkers gebruiken vaak  dit voorbeeld waarin de rechten en plichten van beide partijen goed zijn geregeld. Je kunt altijd aanpassingen vragen als je iets in het koopcontract wilt veranderen.

Nee, dat moet natuurlijk niet, maar we stellen het wel op prijs. Als lid help je mee het welzijn, de belangen en de toekomst van dit mooie Nederlandse hondenras veilig te stellen. En samen weten we meer en staan we sterker. Lid worden? Klik hier.

Regelmatig worden mooie  wandelingen, doedagen, clubdagen en clubmatches voor onze actieve leden georganiseerd. Daarnaast zijn er lezingen en cursussen van specialisten over gedrag, voeding, fokkerij, gezondheid, vruchtbaarheid, genetica, etc. Vaak zijn ze gratis voor leden en anders krijg je korting.

Als lid krijgt je ook korting op gezondheidsonderzoeken van je Saarlooswolfhond bij sommige laboratoria. Ben je als fokker aangesloten bij de AVLS? Dan krijg je van de Raad van Beheer een grote korting op je nestaangifte. En we staan iedereen overal en altijd bij met raad en daad.

Leden krijgen 4 keer per jaar ons full colour clubmagazine vol nieuwtjes, interviews, dekmeldingen, activiteiten, artikelen van deskundigen en natuurlijk leuke verhalen van leden met mooie foto’s van de honden.

Dat kost € 27,50 met een eenmalig inschrijfgeld van € 10. Gezinsleden kun je ook opgeven. Die  betalen € 17,50 en geen inschrijfgeld. Na 1 juli betaal je de helft van de contributie. Na 1 november hoef je voor het lopende jaar geen contributie meer te betalen, maar je dient wel meteen de contributie voor het volgend jaar over te maken.

Door dit formulier in te vullen. Iedereen die onze uitgangspunten onderschrijft kan lid worden.

Natuurlijk. Vul het contactformulier in. Je krijgt zo snel mogelijk antwoord.