Over ons

De AVLS is de jongste en tegelijkertijd de grootste rasvereniging van Saarlooswolfhonden in Nederland. We willen in de eerste plaats dit zeldzame ras voor de toekomst behouden. In onze fokkerij ligt de nadruk daarom altijd op de gezondheid en de vitaliteit van de honden. Mede daarom zijn we uitgegroeid tot de grootste rasvereniging.

Maar we zijn natuurlijk ook gewoon een gezellige club van enthousiaste leden. Allemaal hebben we de unieke schoonheid en het fijne karakter van de Saarlooswolfhond in ons hart gesloten.

Onze leden maken zélf een fokcombinatie. We zijn ervan overtuigd dat mensen met de beste bedoelingen eigen keuzes maken en dat de som van die keuzes meerwaarde heeft voor het ras. De AVLS deelt alle kennis over de honden. Het spreekt vanzelf dat de gezondheidsregels van ons fokreglement in acht moeten worden genomen. De gegevens van de fokdieren worden altijd gepubliceerd. De AVLS wil openheid voor iedereen.

We vinden het ook vanzelfsprekend dat onze leden zelf hun pups toewijzen aan toekomstige eigenaren, zonder tussenkomst of bemoeienis van de vereniging.

Ja, maar gezondheid is veel belangrijker. Het jarenlang krampachtig doorfokken om de honden maar raszuiver te houden, heeft het ras enorme schade toegebracht. Dat is de reden waarom de AVLS is opgericht. Honden kunnen onmogelijk jaar in jaar uit én raszuiver én gezond worden gefokt. Als er generaties lang in een afgesloten groep wordt doorgefokt, worden de honden steeds meer verwant aan elkaar. De inteelt loopt steeds verder op waardoor problemen onvermijdelijk worden.

Met outcross, het tegenovergestelde van inteelt, wordt druppelsgewijs nieuw bloed ingekruist. De AVLS past deze methode al jarenlang toe onder streng gecontroleerde voorwaarden, om de inteelt te beheersen. Outcross kost veel tijd en geduld, maar we zitten op de goede weg. (zie voor uitgebreide info: plan van aanpak)

Het stamboek is te vergelijken met een eiland waar geen nieuwe bewoners meer bijkomen. Alleen de honden in het stamboek mogen aan elkaar worden gepaard. (lees ook: de doelen die de AVLS wil bereiken )

Ja. De Saarlooswolfhond is over het algemeen een redelijk gezond ras. Om gezondheidsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen, stelt de AVLS – voorafgaand aan de fok – onderzoek naar erfelijke ziektes verplicht.

Nee. Een goed opgevoede Saarlooswolfhond kan echt wel luisteren, ondanks alle indianenverhalen die je soms hoort. Het is belangrijk de instincten van een Saarlooswolfhond goed te begrijpen. Het is een zeer gevoelige, intelligente en aanhankelijke hond, maar tegelijkertijd kan hij ook behoorlijk eigenzinnig zijn. Dat komt omdat een Saarlooswolfhond jou niet als baas ziet, maar als lid van zijn roedel.  Veel mensen vinden dat ze de baas zijn en dat een hond altijd moet gehoorzamen. Die kunnen beter voor een ander ras kiezen. (lees meer in opvoeding en karakter en gedrag)

Ja, maar niet de hele dag. Een volwassen Saarlooswolfhond kan best een paar uurtjes alleen zijn als hij dat als pup heeft geleerd. Uitgebreide info lees je in opvoeding. Vraag aan familie, buren of vrienden of ze willen oppassen als de pup of jonge hond wat langer alleen moet zijn.  Moet je halve of hele dagen werken en is er dan niemand thuis? Neem een kat. Een Saarlooswolfhond is een sociaal roedeldier en kan zonder zijn roedel (het gezin, de baas) niet gelukkig zijn.

Een Saarlooswolfhond kan behoorlijk oud worden. Twaalf, dertien jaar is meer regel dan uitzondering. Er zijn zelfs Saarlooswolfhonden ouder dan 15 jaar geworden.

Er zijn verschillende mogelijkheden of combinaties:

Vers vlees. Kant en klaar (KVV). Ontdooi het een dag van tevoren. Op alleen KVV wordt de ontlasting soms erg hard. Geef er dan (een handje) hondenbrokken bij. Geef ook wekelijks een vette vis en een gekookt eitje. Schone pens is een ware traktatie. Vuile pens nog meer, maar dat stinkt enorm. Tip: altijd buiten geven!

Zelf klaarmaken. (barfen). Voordeel: je weet precies wat jouw hond binnenkrijgt. Dat geeft veel voldoening. Nadeel: het is behoorlijk bewerkelijk en je hebt een grote vrieskist of -kast nodig.

Brokken. Heel makkelijk is brokken voeren. Op de verpakking moet ‘compleet hondenvoer’ staan. Dan ben je er (redelijk) zeker van dat alle eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen er in de juiste verhouding in zitten.

Blikvoer raden we af. Het bevat naast pulp en smaakstoffen veel dierlijk afval waarvan de herkomst onduidelijk is.

Let op: Geef vlees altijd rauw. Kook, bak of braad het nooit! Vooral kippenbotten worden vlijmscherp als ze zijn gekookt en door de hond kapot worden gekauwd. Dit kan ernstige schade toebrengen aan maag en darmstelsel. Rauwe kippenvleugels, -nekken of -karkas (met het vlees er nog aan) kan geen kwaad. Bestel af en toe een groot runderbot bij de slager voor schone tanden en een frisse adem (maar beslist géén kleine soepschenkel die muurvast kan komen te zitten in de onder- of bovenkaak).

Ook belangrijk: dagelijks voldoende fris en schoon drinkwater!

Geef nooit koehoefjes! Dit verteert niet in de maag en als het vast komt te zitten in de darmen, kan het de dood tot gevolg hebben. We spreken uit ervaring! Geef ook liever geen gedroogde bullenpezen en dergelijke. Hoewel de kans klein is, kan je hond erin stikken. Geef liever zachtere snacks zoals af en toe een pensstaafje of een blokje schapenvet. Daar zijn ze dol op.

Geef ook nooit varkensvlees of varkensbotten. Het kan het Aujeszky virus bevatten. Dat is absoluut dodelijk voor honden. Laat je hond ook geen kattengrit eten! Dat vormt een taaie bal in de maag en kan jouw hond het leven kosten. Sommige etenswaren en dranken zijn giftig voor honden en soms zelfs dodelijk. Op het internet is meer informatie hierover te vinden.

Ga naar de pagina’s met dekkingen en geboorten Vraag de fokker naar deze gezondheidsuitslagen van beide ouderdieren. (klik hieronder voor meer info)

1. Degeneratieve Myelopathie
2. Hypofysaire dwerggroei
3. Oogafwijkingen.
4. Heupdysplasie.

Laat de koop schriftelijk vastleggen. AVLS fokkers gebruiken vaak dit voorbeeld waarin de rechten en plichten van beide partijen goed zijn geregeld.

Klik hier. De enige voorwaarde die we stellen, is dat je onze uitgangspunten onderschrijft.

Als lid help je mee de toekomst van het mooiste Nederlandse hondenras veilig te stellen.

Natuurlijk. Klik hier. Je krijgt zo snel mogelijk antwoord.