FAQ’s

Hier vind je antwoord op veel gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Klik op de laatste vraag.

We zijn een gezellige club, waar de liefde voor de Saarlooswolfhond voorop staat. Bij de AVLS komen de gezondheid en het karakter van de honden altijd op de eerste plaats. Mede daarom zijn we uitgegroeid tot de grootste rasvereniging van Saarlooswolfhonden.

De absolute pijlers van onze fokkerij zijn gezondheid en karakter. Onze leden moeten voldoen aan ons fokreglement. Is dat niet het geval dan publiceren we dat bij de dek- en/of geboortemeldingen. Alle gezondheidsgegevens van de fokdieren zijn openbaar. Zo is er openheid voor iedereen.

We zijn ervan overtuigd dat iedereen met de beste bedoelingen eigen keuzes maakt en dat de som van die keuzes meerwaarde heeft voor het ras. Daarom delen we alle kennis over de honden zodat iedereen zélf een fokcombinatie kan kiezen.

Jazeker. We willen immers een Saarlooswolfhond met een rastypisch karakter en uiterlijk. Die kenmerken willen we behouden, MAAR… raszuiverheid is niet alleen zaligmakend. Honden kunnen onmogelijk decennialang én gezond én raszuiver worden gefokt. Het jarenlang krampachtig vasthouden aan raszuiverheid heeft aan veel hondenrassen ernstige schade toegebracht, helaas óók aan de Saarlooswolfhond.

Ja. Problemen treden onherroepelijk op als er generaties lang uitsluitend in een afgesloten, beperkte groep honden wordt gefokt.  Door de kruisingen worden ze steeds meer familie van elkaar.

De verwantschap wordt groter en groter, de genenvariatie minder en minder en de inteelt loopt steeds verder op. Hierdoor worden erfelijke afwijkingen en de afname van vruchtbaarheid na verloop van tijd een groot probleem. De populatie is in een fuik terecht gekomen waaruit het op eigen kracht niet kan ontsnappen. Uiteindelijk zal de populatie verdwijnen als het point-of-no-return is gepasseerd (zie ook: ‘Waarom zijn de honden zo nauw aan elkaar verwant?’ en ‘Wat is outcross?’).

Het stamboek is te vergelijken met een afgesloten eiland waar geen nieuwe bewoners meer bijkomen. Alleen honden in het stamboek mogen aan elkaar gepaard worden. Alle dieren worden op den duur familie van elkaar, maar in kleine populaties als de Saarlooswolfhond verloopt dit proces razendsnel. (lees ook: de doelen die de AVLS wil bereiken )

Ja. Vanaf het begin heeft de AVLS als enige rasvereniging van de Saarlooswolfhond DNA van alle fokdieren opgeslagen. DNA is de enige, niet te vervalsen manier om de afstamming van de honden voor 100% zeker te stellen. De Raad van Beheer heeft op 1 juni 2014 dit voor alle fokkers van rashonden verplicht gesteld.

Outcross is het gefaseerd en druppelsgewijs inkruisen van nieuw bloed onder gecontroleerde omstandigheden. We doen dit om de sluipende toename van inteelt beter te kunnen beheersen en het ras gezond te houden. Inteelt is het gevolg van fokken met nauw verwante dieren. Het heeft een zeer negatieve invloed op de gezondheid en veroorzaakt (onder andere) een rampzalige afname van de vruchtbaarheid. Met outcross kan dit proces worden gekeerd. Het is een jarenlang proces en kost veel geduld, maar we zitten op de goede weg. (zie voor uitgebreide info: plan van aanpak)

Ja. Daarom stelt de AVLS onderzoek naar erfelijke ziektes verplicht, voorafgaand aan de fok. We registreren nauwkeurig de gezondheidsgegevens van elke hond.

Een Saarlooswolfhond kan behoorlijk oud worden. Twaalf, dertien jaar is meer regel dan uitzondering. Er zijn zelfs Saarlooswolfhonden ouder dan 15 jaar geworden.

Er zijn verschillende mogelijkheden of combinaties daarvan:

1. Vers vlees. Kant en klaar (KVV). Ontdooi het een dag van tevoren. Op alleen KVV wordt de ontlasting soms erg hard. Geef er dan (een handje) hondenbrokken bij. Geef ook wekelijks een vette vis en een gekookt eitje. Schone pens is een ware traktatie. Vuile pens nog meer, maar dat stinkt enorm. Tip: altijd buiten geven!

2. Zelf klaarmaken. (barfen). Voordeel: je weet precies wat jouw hond binnenkrijgt. Dat geeft veel voldoening. Nadeel: het is behoorlijk bewerkelijk en je hebt een grote vrieskist of -kast nodig.

3. Brokken. Heel makkelijk is brokken voeren. Op de verpakking moet wel ‘compleet hondenvoer’ staan. Dan ben je er (redelijk) zeker van dat alle eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen er in de juiste verhouding in zitten.

4. Blikvoer. Raden we af. Het bevat naast pulp en smaakstoffen veel dierlijk afval waarvan de herkomst onduidelijk is.

Let op: Geef vlees altijd rauw. Kook, bak of braad het nooit! Vooral kippenbotten worden vlijmscherp als ze zijn gekookt en door de hond kapot worden gekauwd. Dit kan ernstige schade toebrengen aan maag en darmstelsel. Rauwe kippenvleugels, -nekken of -karkas (met het vlees er nog aan) kan geen kwaad. Bestel af en toe een groot runderbot bij de slager voor schone tanden en een frisse adem (maar beslist géén kleine soepschenkel die muurvast kan komen te zitten in de onder- of bovenkaak).

Ook belangrijk: dagelijks voldoende fris en schoon drinkwater!

Geef nooit koehoefjes. Dit is in feite een grote teennagel. Het verteert niet in de maag en als het vast komt te zitten in de darmen, kan dit de dood tot gevolg hebben. We spreken uit ervaring! Geef ook liever geen gedroogde bullenpezen en dergelijke. Hoewel de kans klein is, kan je hond erin stikken. Geef liever zachtere snacks zoals af en toe een pensstaafje of een blokje schapenvet. Daar zijn ze dol op.

Geef ook nooit varkensvlees of varkensbotten. Het kan het Aujeszky virus bevatten dat dodelijk is voor honden. Laat je hond ook geen kattengrit eten! Het vormt een taaie bal in de maag die jouw hond het leven kan kosten. Sommige etenswaren en dranken zijn giftig en soms zelfs dodelijk. Op het internet is meer informatie te vinden.

Ja, maar niet de hele dag. Een volwassen Saarlooswolfhond kan best een paar uurtjes alleen zijn als hij als pup heeft geleerd dat de baas altijd terugkomt. Als een pup of jonge hond langere tijd alleen moet zijn, breng hem dan even onder bij familie, buren of vrienden. Moet je halve of hele dagen werken en is er dan niemand thuis? Neem een kat. Een Saarlooswolfhond is een sociaal roedeldier en kan zonder zijn roedel (het gezin, de baas) niet gelukkig zijn.

Natuurlijk. Begin zo vroeg mogelijk met oefenen, dus zodra de pup in huis is. Bouw de oefeningen langzaam op en zet door. Je hebt er later allebei enorm veel gemak van. (meer info in opvoeding)

Nee. Ondanks alle indianenverhalen valt het in de praktijk best mee. De Saarlooswolfhond is een gevoelige, intelligente en aanhankelijke hond, maar tegelijkertijd is hij ook behoorlijk eigenzinnig. Een Saarlooswolfhond ziet jou niet als baas. Jij bent meer zijn metgezel in de roedel, dus… dwing nooit! Begrijp je hond en respecteer zijn karakter en instincten. Pas dan zal hij leren op jou te vertrouwen. (lees meer in opvoeding en karakter en gedrag)

Geïnteresseerden in een pupje kunnen op de pagina’s met dekkingen en geboorten rechtstreeks contact leggen met de fokker.

Is het netjes en schoon bij de fokker? Worden de pups in huis opgevoed? Kan de fokker jou deze 4 gezondheidsuitslagen van beide ouderdieren tonen? (klik op de namen voor meer info)

1. Degeneratieve Myelopathie
2. Hypofysaire dwerggroei
3. E.C.V.O rapport (Oogafwijkingen).
4. Heupdysplasie.

AVLS fokkers hebben deze certificaten in huis en ze laten ze graag aan je zien. Lees in de Gezondheidsregels (bij paragraaf 4) waarom dit hoort bij een verantwoorde fokkerij.

Laat de koop altijd schriftelijk vastleggen. Vraag het koopcontract van tevoren aan de fokker of download dit voorbeeld waarin de rechten en plichten van beide partijen goed zijn geregeld. Vraag of veranderingen mogelijk zijn als je het niet eens bent met het koopcontract.

Nee. We stellen het wel op prijs, maar het is zeker geen verplichting.

Je helpt mee het mooiste Nederlandse hondenras voor de toekomst te behouden. Het enige wat we vragen, is dat je als lid achter onze doelstellingen staat.  Wil je lid worden? Klik hier.

Als lid van de erkende rasvereniging AVLS krijg je van de Raad van Beheer een grote  korting op je nestaangifte als je gaat fokken. Je krijgt ook kortingen op onderzoeken van je Saarlooswolfhond bij sommige laboratoria. En de AVLS staat je natuurlijk overal en altijd terzijde met raad en daad.

Je krijgt 4 keer per jaar ons full colour magazine vol nieuwtjes, interviews, dekmeldingen, de activiteitenagenda, stukjes van deskundigen en natuurlijk leuke verhalen en mooie foto’s van onze honden. We organiseren regelmatig lezingen en cursussen van specialisten over gedrag, voeding, fokkerij, gezondheid, vruchtbaarheid, genetica, etc. Vaak zijn ze gratis en zo niet, dan krijg je als lid korting. We organiseren regelmatig wandelingen en er zijn doedagen, clubdagen en clubmatches voor onze actieve leden.

€ 27,50 per jaar met een eenmalig inschrijfgeld van € 10. Je kunt ook een of meer gezinsleden opgeven. Zij betalen € 17,50 per jaar en geen inschrijfgeld. Het contributiejaar loopt van 1 januari tot en met 31 december. Na 1 juli betaal je de helft van de contributie. Na 1 november hoef je voor het lopende jaar geen contributie meer te betalen, maar maak dan wel meteen de contributie voor het volgend jaar over.

Door dit formulier in te vullen. Iedereen die onze uitgangspunten onderschrijft kan lid worden.

Natuurlijk. Vul het contactformulier in. Je krijgt zo snel mogelijk antwoord.