AVLS Bestuur

Graag stellen we onze bestuursleden aan je voor. Scroll verder naar beneden om onze doelen te lezen.

Ineke Pompen
Ineke PompenVoorzitter
Marianne Eggink
Marianne EgginkSecretaris
Jan Dirkzwager
Jan DirkzwagerPenningmeester
Reinier v. Wattum
Reinier v. WattumBestuurslid
Maria Schipper
Maria SchipperGezondheid

Ons doel

De Saarlooswolfhond voor de toekomst behouden, dát is het belangrijkste doel van de AVLS. De generaties na ons willen immers ook kunnen genieten van dit prachtige ras. Maar dat is niet de enige reden. De Saarlooswolfhond is onderdeel van ons Nederlands cultureel erfgoed en moet daarom beschermd en in stand worden gehouden.

De natuur laat ons zien dat het gaat om genenvariatie en niet om het produceren van showkampioenen.  Een showkampioen is heel iets anders dan een gezonde en vitale hond. Lijsten met showuitslagen zul je dan ook niet aantreffen op onze website. We besteden liever aandacht aan het fokken van gezonde honden.

Rastype en raszuiverheid vinden we natuurlijk belangrijk, maar niet alleen zaligmakend. Honden kunnen onmogelijk decennialang én gezond én raszuiver worden gefokt. Wij brengen met ons fokbeleid de verwantschap van de honden terug om de inteelt beheersbaar te houden. Daarom kruisen we, onder streng gecontroleerde voorwaarden, druppelsgewijs vers bloed in. Dit outcrossprogramma is een essentieel onderdeel van ons fokbeleid.

Geselecteerde pups uit dit fokprogramma worden teruggefokt op raszuivere Saarlooswolfhonden. Zo behouden we het rastypische uiterlijk en het bijzondere karakter van ons ras. Ieder lid kan op vrijwillige basis meedoen aan dit belangrijke project, want we kennen geen van bovenaf opgelegde fokkerij. Bij de AVLS bepalen de leden de fokcombinaties, niet de vereniging. (zie ook de antwoorden op de meest gestelde vragen)