AVLS Bestuur

Graag stellen we onze bestuursleden aan je voor. Scroll verder naar beneden om onze doelen te lezen.

Ineke Pompen
Ineke PompenVoorzitter
Marianne Eggink
Marianne EgginkSecretaris
Jan Dirkzwager
Jan DirkzwagerPenningmeester
Reinier v. Wattum
Reinier v. WattumBestuurslid
Maria Schipper
Maria SchipperBestuurslid

Onze doelen

De Saarlooswolfhond voor de toekomst behouden, dát is het belangrijkste doel van de AVLS. De generaties na ons moeten immers ook kunnen genieten van dit prachtige ras. Maar dat is niet de enige reden. De Saarlooswolfhond maakt deel uit van het Nederlands cultureel erfgoed en dient daarom beschermd en in stand te worden gehouden.

Het verleden heeft ons geleerd dat honden niet decennialang én gezond én raszuiver kunnen worden gefokt. In de rashondenfokkerij draait het vooral om het uiterlijk, het rastype. Dat vinden veel fokkers het allerbelangrijkst. De AVLS vindt iets anders: rastype is wel belangrijk, maar wij vinden dat de gezondheid van de dieren altijd op de eerste plaats moet komen. Outcross (het tegenovergestelde van inteelt) is daarom een belangrijk onderdeel van onze fokkerij.

In ons  outcrossprogramma wordt – onder streng gecontroleerde voorwaarden – druppelsgewijs nieuw bloed ingebracht. Zo vergroten we de genetische variatie en brengen we de onderlinge verwantschap van de honden terug. Een ras met een gezonde genetische variatie is vitaler en heeft minder kans op erfelijke aandoeningen.

Een commissie selecteert honden uit dit speciale fokprogramma waarvan de nakomelingen uiteindelijk, na goedkeuring, weer instromen in de populatie. Zo behouden we de uiterlijke raskenmerken (het rastype) en het bijzondere karakter van ons ras. Tegelijkertijd houden we de toename van inteelt beheersbaar en verbeteren we de genetische diversiteit.

lees ook de antwoorden op de meest gestelde vragen.