AVLS Bestuur

Graag stellen we onze bestuursleden aan je voor. Scroll verder naar beneden om onze doelen te lezen.

Ineke Pompen
Ineke PompenVoorzitter
Marianne Eggink
Marianne EgginkSecretaris
Jan Dirkzwager
Jan DirkzwagerPenningmeester
Reinier v. Wattum
Reinier v. WattumBestuurslid
Maria Schipper
Maria SchipperBestuurslid

Onze doelen

De Saarlooswolfhond voor de toekomst behouden, dát is het belangrijkste doel van de AVLS. De generaties na ons moeten immers ook kunnen genieten van dit prachtige ras. Maar dat is niet de enige reden. De Saarlooswolfhond maakt deel uit van ons Nederlands cultureel erfgoed en dient daarom beschermd en in stand te worden gehouden.

Door de heersende kampioenencultuur werd jarenlang in een afgesloten populatie doorgefokt op uiterlijke raskenmerken. De genenvariatie nam daardoor dramatisch af, wat het ras enorme schade toebracht. Het bleek niet mogelijk dit fokbeleid intern te hervormen. Daarom werd de AVLS opgericht om radicaal te breken met deze achterhaalde fokkerij. De natuur laat ons zien dat het in een populatie gaat om genenvariatie en gezondheid. Een gezonde, vitale hond vinden we dan ook veel waardevoller dan een volmaakte showkampioen. Volmaakte honden bestaan niet, volmaakte mensen trouwens ook niet.

Honden kunnen onmogelijk decennialang én gezond én raszuiver worden gefokt. Rastype en raskenmerken vinden we wel belangrijk, maar niet alleen zaligmakend. In ons outcrossproject brengen we druppelsgewijs vers bloed in, vanzelfsprekend onder streng gecontroleerde voorwaarden, om de verwantschap van de honden terug te brengen en de inteelt zoveel mogelijk beheersbaar te houden. Dit is een essentieel onderdeel van onze visie op de fokkerij.

Geselecteerde pups uit dit fokprogramma worden teruggefokt op raszuivere Saarlooswolfhonden. Zo behouden we de uiterlijke raskenmerken en het bijzondere karakter van ons ras. Tegelijkertijd wordt de genenvariatie vergroot. Ieder lid kan op vrijwillige basis meedoen aan dit belangrijke project, want we kennen geen van bovenaf opgelegde fokkerij. Bij de AVLS bepalen de leden de fokcombinaties, niet de vereniging. (zie ook de antwoorden op de meest gestelde vragen)