AVLS Bestuur

Graag stellen we onze bestuursleden aan je voor. Scroll verder naar beneden voor onze missie.

Ineke Pompen
Ineke PompenVoorzitter
Marianne Eggink
Marianne EgginkSecretaris
Jan Dirkzwager
Jan DirkzwagerPenningmeester
Reinier v. Wattum
Reinier v. WattumBestuurslid
Maria Schipper
Maria SchipperGezondheid

Onze doelen

De Saarlooswolfhond voor de toekomst behouden, dát is het belangrijkste doel van de AVLS. De generaties na ons willen immers ook kunnen genieten van dit prachtige ras. Maar dat is niet de enige reden. De Saarlooswolfhond maakt deel uit van ons Nederlands erfgoed en moet daarom beschermd en in stand worden gehouden.

Door de heersende kampioenencultuur werd jarenlang doorgefokt op raszuiverheid. Daarmee werd het ras Saarlooswolfhond enorme schade toegebracht. De AVLS is opgericht om radicaal te breken met die achterhaalde fokkerij, die gericht was op het zoveel mogelijk fokken van showkampioenen. De natuur laat ons zien dat het daar niet om gaat. Het gaat om genenvariatie en gezondheid. Een gezonde en vitale hond vinden we dan ook veel waardevoller dan een showkampioen.

Rastype en raszuiverheid vinden we natuurlijk wel belangrijk, maar het is niet alleen zaligmakend. Honden kunnen onmogelijk decennialang én gezond én raszuiver worden gefokt. Wij proberen met ons fokbeleid de verwantschap van de honden terug te brengen om de inteelt beheersbaar te houden. Daarom kruisen we druppelsgewijs, onder streng gecontroleerde voorwaarden, vers bloed in. Dit outcrossprogramma is een essentieel onderdeel van ons fokbeleid.

Geselecteerde pups uit dit fokprogramma worden teruggefokt op raszuivere Saarlooswolfhonden. Zo behouden we het rastypische uiterlijk en het bijzondere karakter van ons ras. Ieder lid kan op vrijwillige basis meedoen aan dit belangrijke project, want we kennen geen van bovenaf opgelegde fokkerij. Bij de AVLS bepalen de leden de fokcombinaties, niet de vereniging. (zie ook de antwoorden op de meest gestelde vragen)