AVLS Bestuur

Graag stellen we onze bestuursleden aan je voor. Scroll verder naar beneden om onze doelen te lezen.

Ineke Pompen
Ineke PompenVoorzitter
Marianne Eggink
Marianne EgginkSecretaris
Jan Dirkzwager
Jan DirkzwagerPenningmeester
Reinier v. Wattum
Reinier v. WattumBestuurslid
Maria Schipper
Maria SchipperBestuurslid

Onze doelen

De Saarlooswolfhond voor de toekomst behouden, dát is het belangrijkste doel van de AVLS. De generaties na ons moeten immers ook kunnen genieten van dit prachtige ras. Maar dat is niet de enige reden. De Saarlooswolfhond maakt deel uit van het Nederlands cultureel erfgoed en dient daarom beschermd en in stand te worden gehouden.

De geschiedenis heeft ons geleerd dat honden onmogelijk decennialang én gezond én raszuiver kunnen worden gefokt. De AVLS vindt rastype belangrijk, maar niet alleen zaligmakend. In de fokkerij dient de gezondheid van de dieren altijd op de eerste plaats te staan. Daarom is outcross (het tegenovergestelde van inteelt) een belangrijk onderdeel van onze visie op de fokkerij.

In ons outcrossprogramma brengen we onder streng gecontroleerde voorwaarden druppelsgewijs nieuw bloed in om de genetische variatie te vergroten en de verwantschap van de honden terug te brengen. Een ras met een goede genetische diversiteit heeft een verkleinde kans op erfelijke aandoeningen.

Geselecteerde pups uit dit fokprogramma worden teruggefokt op raszuivere Saarlooswolfhonden. Zo behouden we de uiterlijke raskenmerken en het bijzondere karakter van ons ras. Tegelijkertijd kunnen we op deze manier de toename van inteelt beter beheersbaar houden en de genetische diversiteit verbeteren. Ieder lid kan op vrijwillige basis meedoen aan dit belangrijke project. (zie ook de antwoorden op de meest gestelde vragen)