AVLS Bestuur

Graag stellen we onze bestuursleden aan je voor. Scroll verder naar beneden om onze doelen te lezen.

Ineke Pompen
Ineke PompenVoorzitter
Marianne Eggink
Marianne EgginkSecretaris
Jan Dirkzwager
Jan DirkzwagerPenningmeester
Reinier v. Wattum
Reinier v. WattumBestuurslid
Maria Schipper
Maria SchipperBestuurslid

Onze doelen

De Saarlooswolfhond voor de toekomst behouden, dát is het belangrijkste doel van de AVLS. De generaties na ons moeten immers ook kunnen genieten van dit prachtige ras. Maar dat is niet de enige reden. De Saarlooswolfhond maakt deel uit van het Nederlands cultureel erfgoed en dient daarom beschermd en in stand te worden gehouden.

Het verleden heeft ons geleerd dat honden niet decennialang én gezond én raszuiver kunnen worden gefokt. In de rashondenfokkerij draait het allemaal om rastype. Dat vinden fokkers het allerbelangrijkst. De AVLS vindt iets anders: rastype is belangrijk, maar niet zaligmakend. De gezondheid van de dieren moet in de fokkerij op de eerste plaats komen. Om de die waar mogelijk te verbeteren is outcross (het tegenovergestelde van inteelt) een belangrijk onderdeel van de fokkerij.

Dit houdt in dat in ons outcrossprogramma – onder streng gecontroleerde voorwaarden – druppelsgewijs nieuw bloed wordt ingebracht. Zo wordt de genetische variatie vergroot en de verwantschap van de honden teruggebracht. Een ras met een gezonde genetische variatie is vitaler en heeft minder kans op erfelijke aandoeningen.

Een commissie selecteert pups uit dit outcrossprogramma die uiteindelijk weer instromen in de populatie. Zo behouden we de uiterlijke raskenmerken en het bijzondere karakter van ons ras. Tegelijkertijd houden we op deze manier de toename van inteelt beheersbaar en verbeteren we de genetische diversiteit. Ieder lid kan op vrijwillige basis meedoen aan dit belangrijke project.

(zie ook de antwoorden op de meest gestelde vragen)