Op onze dekreuenlijst staan 27 reuen. Hiervan zijn 17 reuen al een of meerdere keren ingezet. Tien reuen zijn nog niet ingezet, maar daar zitten reuen bij die al 10 jaar of ouder zijn. Graag doen we hierbij een dringende oproep aan iedereen om de inzetbaarheid van reuen te bevorderen.

Het aantal dekreuen dat drager is van DM, is een groot probleem voor onze fokkers. Dat is de helft van de reuen op de lijst. Dwerggroei is een relatief kleiner probleem met 4 reuen die drager zijn. De reuen die helemaal vrij zijn (van dwerggroei en DM) zijn al één of meerdere keren ingezet. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk verschillende reuen worden gebruikt om de genenvariatie op een gezond peil te houden om inteelt tegen te gaan.

We roepen iedereen op die zijn reu wil inzetten, zich te melden bij het AVLS secretariaat, óók als de reu nog niet fokklaar is. De reu dient ouder te zijn dan twee jaar. Het bestuur van de AVLS heeft besloten om bij voldoende aanmelding een dag te organiseren waarop de reuen geröntgend kunnen worden. Zo hopen we ook een lager bedrag af te kunnen spreken bij de dierenarts. Ook niet-leden kunnen zich melden want, zoals je weet, vindt de AVLS genendiversiteit belangrijker dan het lidmaatschap van een vereniging.