vrijdag 24 april 2015
Uitleg van keurmeester Jan Ebels over de keuring van de outcrosspups SWH x ZWH F1 generatie.

Het is gebruikelijk bij jonge honden dat de schedel wat later ontwikkelt, en dat de oren nu nog te groot zijn. Die verhouding gaat waarschijnlijk nog wel wat veranderen. De oren die nu nog wat te groot zijn, staan nu nog iets te rechtop. Straks komt daar meer ruimte tussen. Dus dat verandert het beeld.

De ogen:
De oogkleur is wel mooi licht. Dat is wel verbazingwekkend dat het zo mooi terugkomt van de Saarloos. De Witte Herder heeft donkerbruine ogen. Deze typische  kleur zie je dus weer heel mooi terugkomen. De oogvorm is ook wel redelijk goed. Niet bij alle drie de honden gelijk. We vonden dat het teefje de mooiste oogvorm heeft; schuin geplaatst. De ooraanzet, in het verlengde van het oog, geeft wel het rastypische hoofd zoals we die ook bij de Saarloos graag zien. We hebben het verslag ook even gelezen van het teefje. Zij was op de clubmatch dat de Nederlandse Vereniging gehad heeft en dat zag er ook best goed uit. Dat kwam wel aardig overeen met de mening die wij daar zelf over hadden.

De kleur:
Ja, ze zijn op dit moment wat bleek. Drie wolfsgrauwe honden, maar een tikje bleek van kleur. Het zou best kunnen dat dit een fase van ontwikkeling is, dan dat van de definitieve vacht. Als ik ook terugkijk naar mijn eigen ras, de Welch Corgi, was dat ook al zo. De pups worden in de eerste instantie donker geboren, dan komt er zo’n tussenfase dat ze wat lichter zijn, en later worden ze weer wat donkerder. Het zou maar zo kunnen dat het bij deze honden ook zou kunnen gebeuren. Ik verwacht eigenlijk dat ze weer wat donkerder worden.

De karakters:
Ja, het zijn alle drie – en dat is ook uitermate belangrijk – het zijn heerlijke honden om te hebben. Wat dat betreft hebben we het denk ik, goed gedaan. Ze hebben nog niet dat hele typische Saarloos karakter, dat echt terughoudende karakter. Maar laat ik het zo zeggen: Dat moeten we ook niet overdrijven met elkaar. Het is best heel prettig dat je fijne huishonden hebt, en sociale honden die je heel goed mee kunt nemen onderweg en in openbare gelegenheden. Op een tentoonstelling is het ook wel prettig als ze niet zo super terughoudend zijn. Als ze niet dat hele erge vluchtgedrag vertonen. Maar dat is voor mij persoonlijk en ik denk dat het ook geldt voor meerdere collega’s. Ik vind dat wel prettig.

Wat ze wel hebben, en dat heb ik wel vaker gezien bij de Witte Herder, is toch het iets nerveuzere gedrag, dat blaffen. Dat was vroeger vooral redelijk aanwezig en dat is er de laatste jaren, de laatste tien jaar, aardig uitgefokt. Ze zijn flink bezig dat weer terug te brengen. Je ziet het bij deze honden toch ook weer iets terug. Daar kan je zelf ook iets aan doen. Als hij dat gedrag vertoont hem er elke keer op te wijzen: “Jongen, dat wil ik toch niet. Dat wil ik niet horen van jou” Dan gaat het ook wel beter. En je moet niet vergeten, we zitten nu in een omgeving met heel veel honden en dat geeft sowieso al veel opwinding en dat verergert dat nog. Thuis zullen ze zich wat anders en wat rustiger gedragen.

En dan in het algemeen:
Wat beoog je hiermee?Je beoogt hiermee de gezondheid van de Saarlooswolfhond te verbeteren, in eerste instantie.  En in tweede instantie natuurlijk met behoud van het karakter en ook het behoud van het typische beeld van de Saarloos.  En als je dan naar deze honden kijkt, dat is er eigenlijk bij alle drie, bij de een iets meer dan bij de ander, dan vind ik dat we daar, of dat jullie daar redelijk in geslaagd zijn. Het zijn natuurlijk kruisingen van verschillende rassen. Ze hebben van beiden wat mee gekregen, dat heb ik al gezegd. Maar het is best een basis om verder op te bouwen en wat dat betreft vind ik we hier best tevreden over mogen zijn. En dat wilde ik er graag over zeggen, als jullie dat goed vinden.

Vraag: welke hond komt het dichtst bij de Saarlooswolfhond?
Daar hebben we het natuurlijk ook over gehad, zojuist. Wij vinden op dit moment dat eigenlijk het teefje het meest komt in de buurt van het Ras Saarlooswolfhond, zoals we dat graag zouden zien. En dat heeft vooral zijn weerklank in het hoofd, de ooraanzet en de oogvorm. Die komen daar het dichtste bij. Het is nog niet wat het zou moeten zijn, maar als het teefje wat breder in het hoofd wordt, de ooraanzet is goed, de oren zouden dan nog een tikje kleiner kunnen zijn. In grote lijnen komt die daar gewoon heel dichtbij.

Wat ik algemeen, dat had ik nog niet gezegd, toe wil voegen, is dat ze ook alle drie vrij sterk gehoekt zijn in de achterhand. Het zijn goed gebouwde honden. Ze kunnen heel goed lopen. Ze lopen ook veel , want er zit al behoorlijk wat bespiering op. De achterhand, dat hebben ze dus ook van de Witte Herder, ook van de Duitse Herder meegekregen, die hebben een vrij sterke achterhandshoeking. Dat zie je bij deze honden ook enigszins. Voor een Saarlooswolfhond zou dat iets minder kunnen zijn. Als je dan de beweging ziet, heeft een Saarloos, als die gaat draven, die horizontale lijn erin. Dan gaat dat hoofd horizontaal. En dan kan hij dus, net zoals je dat bij een wolf ziet, de hele dag moeiteloos draven. Nou, deze honden heffen alle drie hun hoofd iets hoger. Dat is nog niet het hele hele typische Saarloos gangwerk.  Maar ik vraag me af of je dat kunt verwachten van zo’n eerste outcross. Wat dat betreft is dat hoe ze eruit zien, hoe ze zijn, hoe ze zich gedragen… dan vind ik dat het best een succesvolle outcross geweest, deze eerste.

Keuring zondag 12 april 2015
Voorafgaand aan de ledenvergadering van 12 april werden de drie jonge honden van het outcross project gekeurd door de selectiecommissie. Met ruim 60 aanwezigen was de belangstelling groot. Alle drie de honden werden uitvoerig op alle onderdelen beoordeeld. Naast de heer Jan Ebels was ook mevrouw van Veen-Keur als keurmeester aanwezig, Beide keurmeesters vonden het resultaat van deze eerste outcross een goede basis om mee verder te gaan.

maandag 02 maart 2015
Naar aanleiding van de fokkersbijeenkomst van zondag 1 maart 2015, heeft het bestuur besloten het plan van aanpak en het addendum voor de outcross van het ras Saarlooswolfhond ‘De waarborg voor een gezonde Saarlooswolfhond’ op de website te publiceren. Zo kunnen nieuwe leden en andere geïnteresseerden er ook van kennisnemen.

dinsdag 25 november 2014
Keuring pups. Dit zijn de uitslagen van de keuring van de outcrosspups. De balletjes zijn bij beide reutjes inmiddels ingedaald:

Reu: Athos
Ogen: amandelvormig, goed van kleur.
Oren: vrij hoog geplaatst, redelijk groot.
Hoofd: wigvormig, snuitje iets korter dan voorhoofd, vlakke schedel, goeie stop
Gebit: schaargebit
Lichaam: goede voorborst, mooie schouderligging en hoeking, lichaam met vlakke ribben, goeie ribbenkast. Goede bekkenligging, lange staart. minder body en vlakker in rib, achter sterker gehoekt, balletjes zijn nog niet te voelen.
Hoogte lengte verhouding prima,
Voeten: mooie voeten met zwarte nagels
Vacht: prima, iets minder vacht
Veelbelovend

Reu: Ankor
Ogen: amandelvormig tikje schuin, goed van kleur.
Oren: mooie vlezige oren, behaard
Hoofd: goed wigvormig, verhouding voorsnuit schedel 1:1 snuitje tikje korter dan voorhoofd, vlakke schedel, goeie stop
Gebit: schaargebit
Lichaam: schouder opperarm even lang, goed gehoekt, mooie voorborst,  goede ribben redelijk vlak, goeie ribbenkast (staat normaal naar achter), goede rug, goede bekkenligging, lange staart, staart aanzet goed, achterhoeking goed, hoogte lengte verhouding prima, 1 balletje gevoeld.
Voeten: mooie voeten met zwarte nagels
Vacht: prima, mooie vacht
Qua bone en uitstraling een echte reu.
Veelbelovend

Aowijn: teefje
Ogen: amandelvormig, goed van kleur.
Oren: mooie oren, goed behaard
Hoofd: iets breder hoofd, mooie wigvormig, donker pigment, verhouding voorsnuit schedel 1:1 snuitje tikje korter dan voorhoofd( kortste van 3), vlakke schedel,
Gebit: krap schaargebit
Lichaam:  mooie voorborst,  goed gehoekt voor en achter,  goede bekkenligging, goede staart, staart aanzet goed,  hoogte lengte verhouding prima, goede ribkorf
Voeten: mooie voeten met zwarte nagels
Vacht: prima, mooie vacht
Veelbelovend

donderdag 02 oktober 2014
Outcrosspups vliegen uit. Dit weekend (4 en 5 oktober 2014) is het zover. De broertjes Athos en Ankor gaan naar hun nieuwe baasjes. Zusje Aowijn blijft bij fokster Etta van de Molen. De AVLS wenst de nieuwe eigenaren veel geluk en plezier met hun nieuwe aanwinst. We blijven ze uiteraard volgen. Foto’s op de Facebookpagina van de AVLS.

vrijdag 15 augustus 2014
Eerste outcrossnest. Hara heeft in de nacht van 14 op 15 augustus 2014 twee reutjes en een teefje ter wereld gebracht. Het was echter een zware bevalling. De persweeën begonnen om 03:10 uur, maar er kwam geen pup, zelfs niet na 30 minuten persen. Hara was bekaf en had duidelijk pijn, maar het geboortekanaal bleef leeg. Daarop werd de dierenarts ingeschakeld, die constateerde dat de eerste pup dwars lag, net voor het geboortekanaal. Hara onderging een keizersnede om de pups te halen. Alle pups maken het prima en ook Hara doet het goed.

maandag 04 augustus 2014
Op de röntgenfoto die van Hara is gemaakt, zijn geen twee, maar drie pups te zien.

vrijdag 11 juli 2014
Hara is vanochtend naar Utrecht geweest. Op de echo waren twee pups te zien.

woensdag 11 juni 2014
De AVLS is blij te kunnen melden dat er vanmiddag een succesvolle dekking is geweest tussen Hara en Zayas.

vrijdag 30 mei 2014
Vandaag het eerste bezoek aan de Universiteit Utrecht voor de drachtbegeleiding. Bij de drachtbegeleiding krijgt de hond bij het eerste bezoek een uitgebreid algemeen lichamelijk onderzoek. De artsen kijken via de scoop hoe het baarmoederslijmvlies eruit ziet. Er wordt een uitstrijkje gemaakt en natuurlijk wordt het progesteron gemeten. Hara was super gezond, haar progesteron uitslag krijgen we maandag. Maar de verwachting is dat die niet hoger dan 1,00 zal zijn. Een hoogte die bij het klinisch beeld past, ze is op dag 10 van haar loopsheid.

woensdag 21 mei 2014
Hara is loops geworden. Wat is eigenlijk precies de bedoeling? Wat meer achtergrond info.
Outcross, alleen dat woord al is bij sommige liefhebbers van rashonden vloeken in de kerk. Maar laten we niet overdrijven. In de ons omringende landen is het gewoon toegestaan om een hond aan te keuren als rashond en in te schrijven in de bijlage van het rashondenstamboek van dat land. We hebben er als AVLS voor gekozen de enig juiste weg te bewandelen, de officiële weg om in Nederland outcross pups in de bijlage van het stamboek van de Raad van Beheer te kunnen inschrijven.

Daarmee willen we op termijn het aantal onverwante fokdieren in onze populatie vergroten. Dat is nodig omdat iedereen ziet aankomen dat de inteelttoename in de toekomst niet meer beheersbaar zal zijn. Daardoor zullen erfelijke gebreken toenemen en de vruchtbaarheid van de honden zal steeds verder afnemen. Als we nu niets doen, wordt het in de toekomst steeds moeilijker en op den duur zelfs onmogelijk nog goede fokcombinaties te vinden. Dat wil zeggen fokcombinaties zonder het risico van lijders aan erfelijke gebreken. Iedereen die Saarlooswolfhonden fokt, of het nu fokkers van de AVLS zijn, van de NVSWH of daarbuiten, weet hoe groot de risico’s op erfelijke gebreken nu al zijn.

Daarom heeft de AVLS een plan van aanpak opgesteld met als doel de onderlinge verwantschap tussen de honden op termijn te laten afnemen. Dat willen we bereiken door druppelsgewijs niet-verwante dieren van een ander ras in te kruisen. We willen vanzelfsprekend de rastypische eigenschappen van de Saarlooswolfhond voor toekomstige generaties behouden en daarom zullen we gecontroleerd, heel zorgvuldig en planmatig inkruisen. We hebben aan de hand van door fokspecialisten opgestelde selectiecriteria gezocht naar een ras dat voor inkruisen in aanmerking komt.

Daarbij zijn deze drie criteria van belang:
1. Wat is de genetische afstand tot het ras?
2. Hoe groot zijn de fenotypische verschillen?
3. Is er een overeenkomst in het gebruiksdoel?

We waren dus op zoek naar een ras dat een lage genetische afstand tot de Saarlooswolfhond heeft, op ons ras lijkt en hetzelfde gebruiksdoel heeft. Uit dit ras moeten we een gezonde reu selecteren en die kruisen we met een Saarlooswolfhondenteefje. De kennis die verkregen wordt van de eigenaar en/of de rasvereniging van de in te kruisen reu, is een belangrijke voorwaarde voor het slagen van de outcross.

Vaak wordt als tegenargument gebruikt (om een ras niet in te kruisen) dat er in dat ras erfelijke afwijkingen voorkomen. Dat klopt, maar in alle rassen komen erfelijke afwijkingen voor en we kruisen niet het hele ras in. Het is daarom belangrijk zorgvuldig een reu te zoeken die, voor zover we dat kunnen testen, vrij is van alle in zijn ras voorkomende gebreken. Bovendien moet de reu vrij zijn (voor zover wij weten) van de in de Saarlooswolfhond voorkomende gebreken en uit een foklijn komen waar veel van bekend is. De reu moet tevens bewezen hebben goed te vererven. Dat zijn nogal wat eisen. De Raad van Beheer vond zelfs dat we de lat wel erg hoog hadden gelegd. De selectiecommissie wil echter de lat hoog leggen, zodat de kans op slagen groter is.

De Zwitserse Witte Herderreu die we uiteindelijk hebben gevonden voldoet aan alle gestelde criteria in het plan van aanpak. We hebben een zeer enthousiaste medewerking gevonden bij de ZWH verenigingen. Zij hebben een shortlist opgesteld met reuen die voor ons doel in aanmerking zouden kunnen komen en daarbij zo veel mogelijk informatie over de achtergrond (o.a. erfelijke aandoeningen) van de reuen gegeven. Wij zijn hen daar zeer erkentelijk voor. Deze reu zal worden gekoppeld aan een SWH teefje. Dit outcrossnest wordt vervolgens door de selectiecommissie beoordeeld op rastypisch gedrag, karaktereigenschappen, uiterlijk en uiteraard de gezondheid.

Maximaal twee pups uit het outcrossnest, die op alle beoordelingspunten het hoogst scoren, zullen later worden ingezet in een terugkruising met een Saarlooswolfhond. Met de pups die niet aan de gestelde eisen van een rastypisch karakter, gedrag, uiterlijk en gezondheid voldoen, zal niet verder worden gefokt. Op deze manier zal op den duur in onze populatie Saarlooswolfhonden gecontroleerd en met de grootst mogelijke zorgvuldigheid nieuw bloed worden ingebracht. Zie voor meer informatie het handboek ‘Het Fokken van rashonden.’ dat gratis is te downloaden op de website van de Raad van Beheer. We zijn blij dat de schrijvers van dit boek, dr. K. Oldenbroek en dr. J. Windig, ons behulpzaam willen zijn bij de verdere outcrossplannen van de AVLS.

Wat eraan vooraf ging.
Eerste outcross komt eraan.
Voorzitter Reinier van Wattum meldde de ledenvergadering van de AVLS dat op voorstel van de selectiecommissie de teef Baka Inu Halleluja Heavenly Hara voor de eerste outcross van de Saarlooswolfhond door het bestuur is uitgekozen. Hara zal worden gedekt door de Zwitserse herderreu Beloved White Adventure Zayas. Beide dieren voldoen aan alle eisen die in het plan van aanpak worden gesteld. Zij hebben alle gezondheidstesten ondergaan en zijn vrij van alle bekende erfelijke aandoeningen. De outcross is aan de Raad van Beheer gemeld. Hara is kortgeleden loops geworden. We wachten nu met spanning af of de natuur ook wil meewerken.

Uit rapport van het AVLS bestuur aan de RvB:
De reu: Beloved White Adventure Zayas, NHSB Bijl. G-0-2568657, geboortedatum 19-07-2005
Gezondheidsuitslagen: HD-A, ED vrij, MDR1 +/+, BAER beiderzijds horend, DM vrij, Dwerggen vrij, ECVO uitslag, op alle punten vrij 16-04-2014, DNA profiel opgeslagen, 65,5 cm schofthoogte, goedgekeurd voor fokdoeleinden. Deze al wat oudere reu past qua bouw en uiterlijk goed. Hij heeft 4 nesten voortgebracht waaruit voor zover bekend geen problemen. De nakomelingen uit zijn eerste nest zijn nu 7 jaar.

De teef: Baka Inu Halleluja Heavenly Hara, NHSB 2831261, geboortedatum 11-03-2011
Gezondheidsuitslagen: HD-A, DM vrij, Dwerggen vrij, ECVO uitslag: op alle punten vrij 29-09-2013. Hara is een zeer rastypische Saarlooswolfhondteef van 3 jaar.