In 2020 gaf fokster Etta van der Molen van kennel Harawyn-Polderwolf te kennen dat zij wilde fokken met de teef Meagan, ondanks dat twee röntgenonderzoeken aantoonden dat Meagan lijdt aan elleboogdysplasie (ED/LPC).  Een stuk bot was losgebroken in het ellebooggewricht waardoor kreupelheid en artrose kan ontstaan. Deze aandoening is erfelijk en heeft dus grote gezondheidsrisico’s voor de pups. Specialisten adviseren daarom dringend niet te fokken met honden die aan LPC lijden, ook als de hond geen klachten heeft! Meagan is gefokt in het outcrossprogramma van de AVLS. De selectiecommissie voor de outcross oordeelde unaniem dat er niet met Meagan kon worden gefokt. Niet alleen Meagan was lijder aan ED/LPC, een aantal van haar nestgenoten ook die eveneens een fokverbod kregen.

De fokster zegde daarna haar lidmaatschap op en besloot – ondanks alle gezondheidsrisico’s – toch met Meagan te fokken. Van der Molen negeerde daarmee de afspraken in het outcrossprogramma en de uitgangspunten van de AVLS dat de gezondheid van de honden altijd op de eerste plaats moet komen. Het belang van de fokker dient daaraan ondergeschikt te zijn. Op 23 juni 2022 werd het nest geboren. De AVLS nam geen enkele verantwoordelijkheid voor het nest en betreurde de gang van zaken zeer. De Raad van Beheer liet ons weten aan dit nest geen stambomen te verstrekken wegens het ontbreken van toestemming van de selectiecommissie voor de outcross.

Op 27 mei 2024 wierp Meagan een tweede nest. Voor dit nest kon van der Molen weer geen toestemming van de selectiecommissie van de AVLS overleggen, maar ook niet van de selectiecommissie van de NVSWH, waarvan zij inmiddels lid was geworden. De Raad van Beheer deelde de fokster mee ook voor dit nest geen stambomen te zullen verstrekken. De NVSWH en de AVLS gaven gezamenlijk een verklaring uit dat zij de handelswijze van de fokster zeer betreurden gelet op alle gezondheidsrisico’s voor de pups.

Het bestuur.