Onze visie op fokken

Met inachtneming van ons vereningsfokreglement kunnen onze leden zelf beslissen met welke honden ze fokken. We zijn ervan overtuigd dat iedereen met de beste bedoelingen eigen keuzes maakt en dat de som van die keuzes meerwaarde heeft voor het ras. De gezondheidsuitslagen van de fokdieren worden door de vereniging altijd gepubliceerd. Zo is er duidelijkheid voor iedereen.

De AVLS vindt het belangrijk zoveel mogelijk kennis te delen. Voor fokkers en andere geïnteresseerden organiseren we regelmatig fokkerscursussen. Daarnaast geven we voorlichting over ons ras. Deskundigen geven lezingen over onderwerpen als erfelijkheid, ziektes, vruchtbaarheid, voortplanting, gedrag en opvoeding.

Er kan desgewenst ondersteuning worden geboden bij de fokkerij, bijvoorbeeld bij het kiezen van een dekreu. Uitgangspunt is de inteelt binnen de populatie beheersbaar te houden. Met honden die te nauw aan elkaar zijn verwant, moet onderling niet gefokt worden. Beheersing van inteelt is ook het doel van ons outcrossprogramma: het druppelsgewijs invoeren van nieuw bloed. Kijk op FAQ’s om te zien welke keuzes wij maken.

Rastype is belangrijk, maar niet het allerbelangrijkst. Een gezonde hond vinden we veel belangrijker. We motiveren iedereen zoveel mogelijk mee te werken aan de fokkerij, want een fokkerswijsheid zegt: “om honden te hebben, moet je fokken.”