Onze visie op fokken

Met inachtneming van ons vereningsfokreglement kunnen onze leden zelf beslissen over de combinatie van honden waarmee ze willen fokken. We zijn ervan overtuigd dat iedereen met de beste bedoelingen eigen keuzes maakt en dat de som van die keuzes meerwaarde heeft voor het ras. De gezondheidsuitslagen van de fokdieren worden door de vereniging altijd gepubliceerd. Zo is er duidelijkheid voor iedereen.

De AVLS vindt het belangrijk zoveel mogelijk kennis te delen. Voor leden die willen fokken en andere geïnteresseerden in de fokkerij organiseren we regelmatig fokkerscursussen. Daarnaast geven we voorlichting over ons ras. We nodigen regelmatig deskundigen uit om lezingen te geven over onderwerpen als erfelijkheid, ziektes, vruchtbaarheid, voortplanting, gedrag en opvoeding.

Er kan desgewenst ondersteuning worden geboden bij de fokkerij, bijvoorbeeld bij het kiezen van een dekreu. Uitgangspunt is de inteelt binnen de populatie beheersbaar te houden. Beheersing van inteelt is ook het doel van ons outcrossprogramma: het druppelsgewijs invoeren van nieuw bloed. Kijk op FAQ’s om te zien welke keuzes wij maken.

Rastype is belangrijk, maar niet het allerbelangrijkst. Een gezonde hond vinden we veel belangrijker. We motiveren iedereen zoveel mogelijk mee te werken aan de fokkerij, want een fokkerswijsheid zegt: “om honden te hebben, moet je fokken.”