Ik wil gaan fokken
Als je besloten hebt te gaan fokken, volgen hieronder een paar praktische tips. Er komt nog best wat bij kijken. De AVLS zal je altijd behulpzaam zijn, maar vraag je het volgende af voor je begint:
Voldoet mijn teef/reu in voldoende mate aan de rasstandaard?
De Saarlooswolfhond is een klein ras en we kennen geen grote fokkers. Het zijn liefhebbers die af en toe een nestje fokken. Daarom is het belangrijk dat er zoveel mogelijk verschillende honden worden ingezet. Het is niet verplicht dat de hond eerst naar een tentoonstelling is geweest. Het is wel leuk om je hond een keer op een clubmatch uit te brengen. De sfeer is daar veel gemoedelijker dan op een tentoonstelling en je krijgt een oordeel van een keurmeester over je hond.
Aan welke onderzoeken en testen moet mijn teefje/reu voldoen?
Je teefje/reu moet voldoen aan ons VFR, dat wil zeggen dat de hond is onderzocht op HD, ED, DM, Dwerggen. Ook moeten de honden een oogonderzoek hebben dat niet ouder is dan 1 jaar (ECVO). Eventueel een DNA test in Embark. Naast het bepalen van de inteelt van je hond en het testen op diverse erfelijke afwijkingen zit hier standaard een DM test bij. Als je teefje geen gezondheidsproblemen heeft en de onderzoeken en testen goed heeft doorlopen, is het wachten op de loopsheid en kan het zoeken naar een reu beginnen.
Heb ik voldoende kennis om de dekking, de dracht en de bevalling tot een goed einde te brengen?
Als je een nest wilt fokken, moet je aan de slag. Maar je staat er niet alleen voor. De AVLS en onze ervaren fokkers willen je daarbij graag helpen. En het is ook leuk om naar clubmatches of wandelingen te gaan en te kijken welke reu je aanspreekt. Zoek die reu(en) in de database op om te kijken hoe het zit met inteelt en verwantschap. Uiterlijk en karakter heb je dan al gezien. Ook moet je weten hoe het met de gezondheid in beide ouderlijnen zit. De AVLS heeft voor haar leden een database en kan je hierbij adviseren.
Loopsheid en dekking
Als de teef gedekt moet worden, moet de dekking op het juiste moment gebeuren. Makkelijk gezegd, maar dat valt vaak niet mee. De Saarlooswolfhond wordt over het algemeen later gedekt dan andere rassen, gemiddeld zo rond dag 19-22. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen waarbij de eisprong vroeger of later is. Progesteron prikken is een zeer effectieve methode om het juiste tijdstip te bepalen. Er wordt bloed afgenomen voor de progesteronwaarde. De uitslag is meestal binnen enkele uren bekend. Er zijn meerdere methodes voor het bepalen van progesteron. De Immulite methode wordt algemeen als de meest betrouwbare gezien. Als iemand over een ervaren dekreu beschikt, is dit ook een zeer effectieve manier om te weten of er sprake is van een ovulatie of niet.
Drachtig?
Als de teef gedekt is, wil je natuurlijk weten of ze drachtig is. Vanaf 4 weken (tegenwoordig soms ook eerder) kun je een echo laten maken. Door de hormoonwisseling is de kans op resorptie van de embryo’s rond de 33 dagen nog aanwezig. Een echo kan een goed beeld geven, maar wie te vroeg gaat of bij een, op dit gebied, onervaren dierenarts terechtkomt, kan een verkeerd beeld krijgen van het aantal pups. Het is daarom aan te raden de echo zuiver te beschouwen als een drachtbevestiging.
Wat heb je nodig?
- Een werpkist. Die zijn er in vele soorten en maten. Standaard houdt men aan dat de teef aan de korte kant languit moet kunnen liggen. De AVLS heeft een werpkist en een hekwerk voor beginnende fokkers die je kunt lenen.
- Een warmtelamp
- Doeken/onderleggers/vochtopnemend materiaal
- Schriftje, pen, weegschaal
- Druivensuiker en puppymelk
- Stel ook je dierenarts op de hoogte van de verwachte bevallingsdatum. Houd het telefoonnummer bij de hand, mocht er iets misgaan.
Keuze van de reu
Een reservereu achter de hand houden is belangrijk, omdat een teef niet elke reu accepteert. Maak afspraken met de eigenaar van de dekreu en zet ze op papier. Download hier een voorbeeld van een dekovereenkomst. Het spreekt vanzelf dat de fokdieren allebei aan de regels van het AVLS fokreglement moeten voldoen.
Administratie
In de loop van 2021 moet iedere fokker zich eenmalig verplicht registreren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Bij een rashond in Nederland hoort een stamboom en een registratiebewijs, maar hoe kom je daaraan? Op deze webpagina van de Raad van Beheer staat alle informatie over de verschillende stappen die je moet doen voor de aanvraag van stambomen etc.
Naamgeving pups
De naam van de geboren pups moet ook voldoen aan criteria, zoals het maximaal aantal woorden. Neem bij twijfel contact op met de Raad van Beheer. Fok je zonder kennelnaam dan mag de naam van de pups maar uit één woord bestaan en geen samenstelling zijn van woorden die normaal apart worden geschreven, wat neer zou komen op een verkapte kennelnaam. Dus niet Wolfjantje, Wolfpietje en Wolfkeesje, maar Jantje, Pietje en Keesje. Voor meer informatie over kennelnamen kun je bij de Raad terecht.
Checklist
Download ook de handige checklist van de Raad van Beheer. De chipper van de RvB zal tussen 5 en 8 weken na de geboorte de pups komen chippen en DNA afnemen voor de afstammingscontrole. Zorg ervoor dat je de lidmaatschapskaart van de AVLS klaar legt.
Chippen
De chipper heeft ook jouw registratienummer van de RVO nodig om de pup te kunnen chippen.
LET OP. Je moet de nieuwe eigenaren ook doorgeven aan de RVO.
Voorbeeld koopovereenkomst
Een goede koopovereenkomst voorkomt later onduidelijkheden. Je kunt hier een voorbeeld van een koopovereenkomst downloaden, die de rechten en plichten van beide partijen goed regelt, maar het staat je vrij om je eigen overeenkomst te gebruiken.
Trots
Als alles goed is gegaan, is een nest Saarlooswolfhondpups een prachtige ervaring die je niet snel zult vergeten. Je kunt na afloop trots zijn op jezelf en ook op het feit dat je een mooie bijdrage aan het ras hebt geleverd. Dat alles is onbetaalbaar.
Disclaimer
Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Neem bij vragen contact op met de Raad van Beheer.