Fokkers helpen fokkers – altijd hulp dichtbij

Heb je er wel eens aan gedacht hoe leuk het zou zijn om zelf een nestje te fokken met jouw teefje of om met jouw reu een bijdrage aan het voortbestaan van het ras te leveren? Toen jij jouw Saarloospupje ophaalde ging waarschijnlijk een grote wens in vervulling. Misschien wel een wens waar je al heel lang mee bezig was.

Zoals je waarschijnlijk weet zijn er in Nederland geen grote fokkers van Saarlooswolfhonden. In vrijwel alle gevallen gaat het om eigenaren, net als jijzelf, die 1 of 2 nestjes fokken. Om het fokken van een nestje te vergemakkelijken is sinds kort de groep ‘Fokkers helpen Fokkers’ opgericht, die alle leden met raad en daad terzijde staat.

Die groep bestaat uit meerdere, ervaren fokkers die jou bij kunnen staan tijdens de bevalling of jou bijvoorbeeld kunnen ondersteunen in de gesprekken met toekomstige pupkopers. Of misschien heb je meer behoefte aan iemand die goed bekend is met Saarlozen (en jouw teef in het bijzonder) en die een paar keer kan oppassen als je eenmaal een nestje hebt, zodat je ook nog wat vakantiedagen overhoudt.

 

Wat kan Fokkers helpen Fokkers voor jou betekenen?

Zoals de naam al zegt, betreft de groep Fokkers helpen Fokkers, leden die eerder 1 of meerdere nestjes gefokt hebben (zowel met de outcrossrassen als bij de raszuivere Saarlozen) en uit ervaring weten hoe een bevalling er aan toe kan gaan.

Maar ook voor leden die het proces hieraan voorafgaand al kennen kunnen we iets betekenen. Bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidsonderzoeken, de zoektocht naar een reu en reservereu, combinaties doorrekenen op inteelt, een weblog opzetten waar toekomstige pupkopers de pups kunnen volgen, etc.

Over het algemeen zal de fokker van jouw teefje ondersteuning willen bieden als het zover is. Maar is die mogelijkheid er niet, neem dan contact op met een fokker uit jouw regio. Die contactgegevens kun je via onze secretaris op vragen.

Waar de groep jou mee kan helpen:

  • Morele support voorafgaand, tijdens en na de bevalling. Het kan heel fijn zijn om gewoon eens door te spreken wat er allemaal op je af komt. Ervan uitgaande dat je de gratis fokkerscursus gevolgd hebt, zijn er zelfs dan waarschijnlijk nog wel zaken waar je over wil sparren. Wat moet je doen bijvoorbeeld, als de moederhond haar eten opgeeft voor haar pups? En hoe bereid je je voor op het afscheid nemen van ‘jouw’ pups?

And when Dutch is not your mother tongue; we also have English, French and Italian speaking breeders in our group.

  • Raad en daad bij de bevalling. De kans is groot dat je hooguit 3 nestjes doet met jouw teefje en zelfs als het het 3e nestje is, verloopt dat waarschijnlijk toch weer anders dan je verwachtte. Fijn als er dan iemand (desnoods als het niet fysiek kan, via een webcam) op het moment suprême, dag- en nacht met jou kan meekijken en kan adviseren over wel/niet een dierenarts inschakelen bijvoorbeeld.
  • Werpkist. Misschien heb je er een, maar de vereniging heeft ook een werpkist. Als die in gebruik is, kunnen we in ons netwerk kijken of er een andere kist beschikbaar is en getransporteerd kan worden.
  • Contracten. Op de AVLS website is een voorbeeldcontract te vinden, maar misschien wil je sparren over de vergoeding voor de dekreu? Of je wilt juist dat bij de pupprijs al de toekomstige gezondheidsonderzoeken zijn inbegrepen en vraagt je af hoe je dat kunt doorspreken met geïnteresseerden.
  • Promotie en selectie pupkopers. Ook dit wordt in de fokkerscursus besproken, maar wanneer en hoe maak je bekend dat er een nestje aan komt? Hoe ga je om met commentaar op jouw combinatie? Wanneer ga je kennismakingen met geïnteresseerden plannen? En hoe vaak ‘mogen’ mensen langs komen als het nestje er eenmaal ligt? Wat is handig daarin? Zaken waar de fokkers allemaal een keer mee te maken hebben gehad en uit eigen ervaring over kunnen adviseren.
  • Oppassen op de pups. De pups zullen waarschijnlijk tussen de 7 en 8 weken oud, uitvliegen naar hun nieuwe baasjes. Bij een pupje dat naar het buitenland verhuist, zelfs pas vanaf 15 weken. Hoe regel je dat met je werk al die tijd? De reu-eigenaar zal misschien willen inspringen, en familie en vrienden ook. Maar altijd handig als je nog iemand anders achter de hand hebt die ervaring heeft en kan oppassen in die periode.

Heb jij zelf ervaring als fokker en wil je meehelpen of wil je gewoon jouw hand-en spandiensten aanbieden? Meld je dan hier aan. En ben jij geïnteresseerd in iemand uit jouw regio die je kan ondersteunen bij jouw nest? Vraag dan via onze secretaris de contactgegevens.