Wij ontvingen bijgaande tekst van de Raad van Beheer. De maatregel een vinkje te plaatsten bij de dekaangifte gaat in op 1 januari 2025.
Aan alle aangesloten leden van de Raad van Beheer
Geacht bestuur,
In Nederland, maar ook in andere landen van Europa, zien wij een toename van wet- en regelgeving over het fokken en houden van honden.
Regelgeving
Bij ons heeft deze toename onder andere geresulteerd in uitvoeringsregels over het fokken van kortsnuitige honden.
In diverse bijeenkomsten met de minister en ambtenaren van het ministerie van Landbouw LVVN hebben wij onze zienswijze rond de fokkerij van kortsnuiten besproken, zo ook met betrekking tot problemen in verband met het coupeerverbod en de situatie van agressieve honden.
Rond de kortsnuiten blijkt het ministerie geen aanpassingen te willen doen. Al onze inspanningen en goede bedoelingen ten spijt, het is ons tot op heden niet gelukt om onze visie met betrekking tot de toepassing van de BOAS-test voor de beoordeling van de kortsnuitige rassen door de beoordelende instanties aanvaard te krijgen. Wij moeten ons bij de conclusie neerleggen, dat de fokker met uitsluitend de toepassing van de BOAS-test helaas niet kan voldoen aan de gevraagde inspanning als bedoeld in Art 3.4 Besluit houders van dieren (Bhd).
Buiten de regelgeving voor kortsnuiten wordt er door de overheid ook gewerkt aan verdere regelgeving die andere rassen en huisdieren treft. Zo zal het fokken en houden van naakt- en Fold-katten verboden worden. Wij vermoeden dat ook het houden en fokken van naakthonden binnen deze regelgeving zal gaan vallen.
Daarnaast zien wij ook een lobby die de fokkerij van kortbenige honden wil gaan verbieden. In Duitsland heeft onze zusterorganisatie VDH het verbod op het houden en fokken van Dashonden waarschijnlijk kunnen voorkomen. Wij maken ons zorgen dat het ministerie in Nederland met een vergelijkbaar voorstel gaat komen. Inmiddels hebben wij samen met de Nederlandse Teckel Club de eerste stappen gezet om hier invloed op te gaan krijgen.
Rol en verantwoordelijkheid Raad en fokkers
De Raad van Beheer onderschrijft nadrukkelijk het uitgangspunt dat wij moeten staan en zorgen voor de fok van gezonde honden. Dat geldt voor álle rassen.
De wet- en regelgeving zal naar verwachting steeds meer leidend en specifieker worden. Wij als Raad van Beheer kunnen daar niet steeds eigen afzonderlijke controles en regels naast leggen.
Voor de fok geldt dat we ons goed moeten realiseren dat de verantwoordelijkheid voor een gezonde fok bij de fokker zelf ligt. Wij kunnen als Raad van Beheer niet zelf alle gebruikte ouderdieren controleren op het voldoen aan de wettelijke regels (art 3.4 Bhd). Dat is ook niet de taak van de Raad van Beheer. Dit betekent dat de fokker deze verantwoordelijkheid zelf moet nemen.
Verklaring fokker voldoen aan regelgeving
Het beleid van de Raad van Beheer gaat worden dat de fokker verplicht een verklaring moet afgeven. De fokker zal bij zijn dekmelding moeten verklaren dat de beoogde fok voldoet aan de geldende regelgeving en uitvoeringsvoorschriften. Dat geldt dan voor alle rassen en alle nesten.
Die benodigde verklaring wordt nu ingeregeld in ons systeem. Door een ‘vinkje’ te zetten activeert de fokker de verklaring. Pas dan wordt de stamboomafgifte procedure voor dat komende nest in behandeling genomen. Consequentie is wel, dat als de fokker de verklaring niet geeft, er in dat geval voor dat nest geen stambomen komen.
Fokken zonder verklaring
Als de fokker de verklaring niet geeft komen er geen officiële stambomen voor dat nest. Daarop zijn geen uitzonderingen mogelijk.
Het bestuur van de Raad is nog aan het onderzoeken of voor een nest zonder verklaring een andere vorm van registratie- of afstammingsbewijs gaat gelden of niet. Dat is van meerdere factoren afhankelijk, waaronder met name de voorschriften van de FCI.
Informeren leden en fokkers
We willen u, onze aangesloten leden, als eerste informeren over de nieuwe procedure. Wij gaan op zeer korte termijn de fokkers informeren over de ingangsdatum van het nieuwe registratiesysteem en de benodigde verklaring. Uiteraard ontvangt u dan ook dat bericht. Ook zullen wij de informatie op onze website en in onze overige media publiceren.
Wij zullen vragen zoveel mogelijk centraal opnemen op onze website op een aparte pagina met FAQ – veelgestelde vragen.