Woord vooraf bij de rasstandaard van de Saarlooswolfhond

Raszuivere honden worden als de aristocratie onder de honden gezien. Dat stamt nog uit de tijd dat de hondenfokkerij vooral in adellijke kringen en in de gegoede burgerij werd bedreven. Een rashond moest ‘adel’ hebben. De nobele adel (de rashond) versus het armetierig gepeupel (de straathond). De rasstandaard beschrijft het ideale beeld waaraan de rashond moet voldoen.

Om dat ideaal te bereiken, hebben rashonden in de loop der jaren grote schade opgelopen. Ze werden ziek door de drang naar geld, status en aanzien van hun baasjes. Door incestparingen werden uiterlijke kenmerken snel vastgelegd. Het gevolg: sterke overdrijvingen van lichamelijke kenmerken, want groot kan altijd groter, breed kan altijd nog breder en kort kan altijd een stuk korter in de rashondenfokkerij.

Er zijn rassen met zo’n korte snuit dat de tong er niet meer in past. Ze hebben het schoonheidsideaal bereikt en behalen hoge prijzen op hondenshows, hoewel de honden nauwelijks nog kunnen ademhalen. Het najagen van de ‘perfecte’ hond heeft ook andere nadelen. Met een kampioen willen fokkers graag fokken. Daardoor loopt de inteelt in het ras op en ontstaan er erfelijke gebreken.

Behalve de uitslagen van onze eigen clubmatches, vind je geen uitslagen van hondenshows op onze website. De AVLS vindt een gezond gefokte hond veel waardevoller dan een hond met een showbeker of een lintje. Daarmee zijn we een beetje een vreemde eend in de hondenwereld, want op hondenshows behaalde kampioenschapsprijzen zijn vaak felbegeerd. Ook dat zal misschien met geld, status en aanzien te maken hebben?

We bedanken Carmen Tischler, Rob van Wijk, Gerard de Moor, Marian van der Veen, Jan Dirkzwager, Erik Godijn, Michelle Schneider, Marianne Eggink, Ineke Pompen, Johan Berends, Ingeborg Peper, Grit Fischer, Esther van Rijnstra, Didier Prongué, Stephan Gourdon en Thomas Bakke die foto’s van hun Saarloosjes beschikbaar stelden ter illustratie van de rasstandaard.

In 2015 werd een nieuwe rasstandaard voor de Saarlooswolfhond geschreven. Hiervan was tot voor kort geen Nederlandse versie beschikbaar. De oude tekst uit 1993 is door de FCI, in samenspraak met de Raad van Beheer en in overleg met de twee rasverenigingen voor de Saarlooswolfhond in Nederland, vervangen. De AVLS heeft deze tekst nu laten vertalen. Het is hieronder te downloaden evenals de versies in het Engels, Duits en Frans.

Download here the breed standard of the Saarlooswolfhond in your own language.