De opvoeding van een pup

frot 2Een pup in huis is heerlijk en geniet vooral van deze puppytijd. Voor je het weet is het weer voorbij. Ga er maar goed voor zitten, want de pup zal – zeker de eerste weken – veel tijd en energie van je vragen. Want vergis je niet, hoe snoezig jouw Saarlooswolfhondenpup er ook uitziet, het is een echte doorzetter. De pup zal soms veel vragen van je geduld en doorzettingsvermogen.

Saarlooswolfhonden hebben, net als hun voorvader de wolf, een onafhankelijk en eigenzinnig karakter. Daar moet je als baasje mee om leren gaan. Schreeuwen of mopperen op de pup, of nog erger… slaan, heeft geen enkele zin. Ook niet met een krant!  Dat werkt alleen maar averechts. Sla je hond nooit, dus ook je pup niet! De pup snapt er niets van en zal onzeker, angstig en nerveus worden. Bedenk dat een hond, ook een puppy, nooit iets zal doen om je dwars te zitten of je te ergeren. We moeten onze menselijke emoties niet projecteren op de hond. Een pup is gewoon nieuwsgierig en wil de wereld ontdekken met een onstuitbare energie.

Grenzen stellen
De pup moet proefondervindelijk uitvinden wat mag en wat niet. In het nest heeft hij al de nodige ervaring opgedaan. De bijtrem is hem aangeleerd door zijn moeder en zijn nestgenoten, maar dit heeft nog een paar weken bevestiging nodig van de nieuwe baas. Zeg met een lage stem ‘nee’ als de pup te hard bijt en leidt hem daarna meteen af met een speeltje. Ook heeft de pup tijdens vechtspelletjes zijn rangpositie in het nest vastgesteld. Zijn moeder heeft hem instinctief opgevoed met een grauw en een snauw als hij over de schreef ging, maar ook met een likje als liefkozing om haar aanhankelijkheid te tonen en hem geborgenheid te bieden.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Nieuwe roedel
Een gezonde moederteef maakt geen fouten bij de opvoeding. Zij doet alles instinctief. Nu de opvoeding in onze  handen is overgegaan, moet de pup zijn plek in zijn nieuwe roedel vaststellen en dat kan soms wat moeizaam verlopen. Die plek is namelijk helemaal onderaan de rangorde en op die plek zal hij zijn leven lang blijven.

Consequent
Belangrijk is dat de baas en de bazin (en ook de eventuele kinderen in het gezin!) van tevoren met elkaar afspreken wat de pup mag en wat niet. Dus: mag hij wel of niet op de bank, mag hij wel of niet op bed. En daar dan consequent in blijven. Dat valt nog niet mee. Onafhankelijk en eigenzinnig karakter, hè! Maar dat vonden we toch zo leuk? Hoe dan ook, blijf altijd consequent. Probeer nooit met geweld of geschreeuw de zaak naar je hand te zetten. Dat heeft geen enkele zin. Neem het met een korreltje zout. Die kleine pup wil je gewoon een beetje uitdagen en met je spelen.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA Onderzoeksdrang
Laat de pup vanaf het allereerste begin wennen aan zijn eigen speeltjes. Daar mag op gekauwd worden, dat mag vernield worden, maar de rest niet. Stuk gaan sommige dingen toch, want het loopt natuurlijk nooit precies volgens het boekje. Reken dat de pup niet aan. Die wil gewoon van alles onderzoeken en dat gaat het best met zijn tandjes. Als je veel waarde hecht aan je spulletjes, berg dan waardevolle zaken voorlopig even op.

Onhandelbaar
Pups slapen veel, maar elke pup heeft elke dag een gek halfuurtje. Meestal zo rond de schemering rent hij als een dolle rond en bijt voortdurend in alles wat hij te pakken kan krijgen. Dat is heel irritant en de pup gaat gewoon door. Hij lijkt totaal onhandelbaar. Elke pup vertoont dit gedrag. Vertrouw erop dat dit vanzelf verdwijnt. Laat de pup voldoende spelen en ravotten om zijn energie kwijt te raken, bijvoorbeeld in de tuin of op een grasveldje. Geef de pup een time-out als hij écht over de schreef gaat (bv. even in de bench). De pup wordt snel een jonge hond en zal dan steeds meer zijn rust vinden.

Troosten
Geef de pup steun, maar troost hem niet uitgebreid en uitbundig als hij in normale dagelijkse situaties angstig gedrag vertoont. De pup zal concluderen dat het zeer gevaarlijk was wat hij net heeft meegemaakt. Dat zal zijn angst de volgende keer alleen maar versterken! Schenk geen aandacht aan ‘gewone’ dagelijkse zaken. De pup zal het (na verloop van tijd) accepteren. Spreek hem rustig toe. Je toont daarmee dat er geen gevaar schuilt in een groep passerende wielrenners, een drukke markt of spelende kinderen op een schoolplein. Nodig die kinderen uit om de pup voorzichtig te komen aaien. Geen kind zal dat weigeren!
PuppenGoedesocialisatieLaat de pup andere, hem onbekende mensen ontmoeten die niets kwaads in de zin hebben. Laat hierbij het initiatief bij de pup en accepteer het als de pup terughoudend reageert. Dwing hem niet als hij iets beslist niet wil! De pup zal bij een goede socialisatie uitgroeien tot een geestelijk stabiele hond. Terughoudend en altijd voorzichtig, maar dat zit nu eenmaal in het karakter van ons ras.

Troosten kun je ook gebruiken om de pup ongewenst gedrag af te leren. Als hij bijvoorbeeld erg geschrokken is van een actie die hij eigenlijk niet mocht ondernemen (je kunt het ook “uitlokken”) troost de pup dan meteen en heel uitbundig. Oh, oh, wat was het toch gevaarlijk wat hij net heeft meegemaakt. De pup zal het de volgende keer wel uit z’n hoofd laten om het nog eens te proberen.

Bedelen
In de hondenwereld worden bedelaars niet geboren, maar gemaakt. Natuurlijk is het moeilijk je puppy over te slaan als je iets lekkers eet. Maar als je hem wilt laten meegenieten bij het borrelhapje, tijdens de lunch of bij de avondmaaltijd, bedenk dan dat je in de kortste keren een aartsbedelaar in huis hebt, die nietmeer van jouw zijde zal wijken als er iets te eten valt. En dat houdt hij zijn hele leven lang vol! Dit gedrag is haast niet meer  terug te draaien. Is dat wat je wilt? Het antwoord is aan jou!

Eigen karakter
Elke hond, dus ook een pup, heeft een eigen karakter. Daar moet je als baas rekening mee houden. De ene pup is wat brutaler, dominanter, meegaander, ondernemender of afwachtender dan de ander. Een goede fokker weet dat en zal je vertellen welke pup welk karakter heeft. Vraag ernaar. Het is belangrijk dat je het karakter van je pup leert kennen. Dat doe je ook door hem veel te observeren en veel met hem te spelen. En zeg nou zelf… wat is er heerlijker dan te spelen en te ravotten met een puppy!

Socialisatie
De pup moet worden gesocialiseerd. Alle gewone dagelijkse zaken moet hij leren kennen. Als je een goede fokker hebt getroffen dan is hij daar al mee begonnen in het nest. Jij moet nu de socialisatie overnemen. De pup moet dus alles leren en meemaken wat in het dagelijkse leven normaal is. Hij moet kennismaken met bv. het geluid van de telefoon, de stofzuiger, spelende kinderen, lawaaierig verkeer, drukte op de markt, wielrenners, andere mensen, andere dieren etc. Kortom, alle denkbare omstandigheden die in het dagelijkse leven voorkomen. Dit is in de eerste weken erg belangrijk. Laat de pup ondervinden dat er geen gevaar schuilt in al deze zaken, maar pas ervoor op dat de pup in deze periode niet te veel prikkels krijgt. Dat werkt averechts. Gun de pup zijn rust.  Elke dag even iets “bijzonders” aanbieden is meer dan voldoende.

SAM_1237Tip: Als de pup onzeker reageert, neem hem dan in het begin mee in een draagband op je buik. Dat zal hem een gevoel van geborgenheid geven. Maar onzeker gedrag van de pup kan langer aanhouden bij langdurig gebruik van een draagband. Ga hier dus niet al te lang mee door. De pup moet leren om zelfstandig dingen op te lossen.

De socialisatie houdt niet op na de puppytijd, maar loopt tot de volwassen leeftijd door. Bij de Saarlooswolfhond moeten we dan denken aan zo’n 2,5 jaar.

Roedelleider
De pup moet leren dat de baas altijd en onder alle omstandigheden zijn roedelleider is. Dan pas zal de pup zich geborgen weten en zich op zijn gemak voelen. Een onevenwichtige roedelleider is nerveus, schreeuwerig en onzeker van zichzelf. Op zo’n baas zal de pup nooit vertrouwen. Hij zal in dat geval uitgroeien tot een angstige en onzekere hond. Een goede leider biedt altijd zekerheid en veiligheid aan de roedel. Dat verwacht de pup ook! Kenmerken van een echte leider zijn kalmte, evenwicht en overwicht die voortkomen uit levenservaring.cursusBasiscommando’s
‘Zit’ ‘af’ ‘blijf’ en ‘hier’ zijn de basiscommando’s die de pup zo vroeg mogelijk moet leren. Laat de pup een lekker brokje zien en beweeg dit over zijn kopje naar achteren. De pup zal het brokje met zijn ogen volgen en instinctief gaan zitten. Zeg ‘zit’ zodra hij aanstalten maakt te gaan zitten! Zo leert de pup al snel te zitten op commando. Met ‘af’ beweeg je het brokje naar de grond. Zeg het commando ‘af’ direct hardop. Bij ‘blijf’ geef je pas het brokje als hij ook daadwerkelijk op zijn plaats is gebleven. Het is handig als iemand de pup dan even vasthoudt. En ‘hier’ zal het minst problemen opleveren. Je hebt iemand nodig om de pup even vast te houden, maar hij zal snel bij zijn beloning willen zijn. Altijd de beloning geven, anders laat hij het de volgende keer wel uit zijn hoofd. Voor wat, hoort wat.

Alleen zijn
Elke hond, ook een Saarlooswolfhond, moet een poosje alleen kunnen zijn. Begin dit te oefenen zodra de pup in huis is. Bouw de oefeningen langzaam op. Elke dag een minuutje meer. Eerst jij in de ene kamer, de pup in de andere. Sta niet toe dat de pup jou volgt. Doe hem later in de bench als de pup daarin helemaal vertrouwd is. Ga dan even naar buiten. Zorg dat jij de pup kunt zien, maar hij jou niet. Elke dag weer een minuutje erbij. Na een week laat je de pup wat langer alleen. Een webcam of je mobieltje kan handig zijn om te zien hoe hij reageert op jouw afwezigheid. Bij de ene pup gaat het makkelijker dan bij de ander. Maar zet door! Je hebt er later allebei enorm veel gemak van!

De bench
Het gebruik van een bench kan ook handig zijn als je even niet op je pup kunt letten, bijvoorbeeld met koken. Je weet dan dat de pup niets stuk kan maken of zelfstandig op onderzoek uitgaat. Maar… de pup moet zich helemaal op z’n gemak voelen in de bench. Het mag nooit een gevangenis worden!

Rust
Zit de pup niet teveel op zijn nek. Geef hem rust als hij dat wil. Het is niet nodig  het opvoedingsboek tot in de puntjes uit te voeren. Ontspan, lach om zijn onbenullige gedrag en neem het allemaal met een korreltje zout. Goed voor de pup, goed voor jou en helemaal goed voor jullie onderlinge verstandhouding!

Aanhankelijkheid
De pup zal na verloop van tijd een enorme binding en aanhankelijkheid tegenover jou en de andere huisgenoten ontwikkelen. Tegenover onbekende personen zal hij meestal wat terughoudend zijn: een uiting van zijn natuurlijk instinct dat nog sterk in ons ras aanwezig is. Een overlevingsinstinct.

Vleugje natuur
Is de socialisatieperiode goed verlopen en is alles (een beetje) goed gegaan, dan kom je in de buurt van de Saarlooswolfhond zoals we hem graag zien. Een hond die in alle opzichten zichzelf is, zonder een spoor van slaafsheid, met een vleugje natuur en met een onafhankelijk, eigenzinnig karakter. Voor de ware liefhebber is de Saarlooswolfhond een hond om helemaal verslaafd aan te raken.