Nieuws

Radio interview over de Saarlooswolfhond

Onder de titel “Introduction to the Saarloos Wolfdog” zendt het online radiostation Wolfdog Radio op dinsdag 16 januari een interview uit met Gerrie Pols, voorzitter van de AVLS en Julie Miyax Bradsaw, voorzitter van de Saarloos Wolfdog Club UK en lid van de AVLS.

16 januari 2018|Categorieën: Algemeen nieuws|

Nieuwjaarswandeling

Op zondag 21 januari is er weer de traditionele Nieuwjaarswandeling van de AVLS. Gezellig wandelen met onze Saarlooswolfhonden en daarna bijpraten met koffie, thee, taart, soep en stokbrood in de kantine van KC Dieren. Kijk op de evenementenkalender (rechts) voor alle info.

 

15 januari 2018|Categorieën: Algemeen nieuws|

Nieuw boek Nederlandse hondenrassen

Op zaterdag 13 januari, tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de Raad van Beheer, werd het boek “Verrassende Nederlandse Hondenrassen” gepresenteerd. Alle rasverenigingen van Nederlandse rassen waren uitgenodigd en natuurlijk was de AVLS ook van de partij. Het boek doet gelukkig nu meer recht aan de rol van Leendert Saarloos dan de voorgaande uitgave en het staat vol met mooie foto’s van ons ras. Hartelijk dank aan onze leden die foto’s hebben ingestuurd.

14 januari 2018|Categorieën: Algemeen nieuws|

Korting MyDogDNA van start

We beginnen het nieuwe jaar goed. De eerste vier maanden van 2018 kunnen AVLS leden profiteren van een forse korting bij MyDogDNA. De kosten bedragen €50 in plaats van €99 (ex. verzendkosten). Deze korting geldt alleen voor AVLS leden.

6 januari 2018|Categorieën: Algemeen nieuws|

Clubbladen 2017 online

De AVLS zet de clubbladen elk jaar online. Ook buiten onze vereniging is er belangstelling voor. Niet vreemd met zo veel verschillende onderwerpen: larpen met je Saarloos, de snelle ontwikkelingen in de genetica, elke keer een leuke column, onze buitenlandse fokkers aan het woord, interessante interviews, de stamboom van bijzondere Saarlooswolfhonden (eigenlijk is elke SWH bijzonder), de ontwikkelingen in het outcrossprogramma en nog veel, veel meer. Klik hier.

3 januari 2018|Categorieën: Algemeen nieuws|

Fijne feestdagen

De AVLS wenst iedereen een vrolijke Kerst en een gelukkig, voorspoedig en gezond Nieuwjaar.

24 december 2017|Categorieën: Algemeen nieuws|

Beoordeling pups Podenco x SWH

De selectiecommissie heeft Davinci en Darwin, de twee pups van Cy en Nagini, op de leeftijd van 7 weken beoordeeld. Dit was, conform het plan van aanpak, nog geen officiële beoordeling, maar een globale eerste indruk. De commissieleden waren allemaal zeer gecharmeerd van deze mooie, energieke, vrolijke pups met een vrij karakter. Het rapport is te lezen in de outcrosspagina op deze website.

21 december 2017|Categorieën: Algemeen nieuws|

Outcross Saarlooswolfhond met Noorse Elandhond

In het kader van het outcrossproject is de Noorse Elandhond (teefje) Halejeger Lollypop Dhjana op maandag 18 december gedekt door de Saarlooswolfhonden reu Brand Tunka v.d. Zevenhuizerplas. Het is de inkruising van het vierde ras in het outcrossproject voor de Saarlooswolfhond. Het is de eerste keer dat er een teefje van een ander ras wordt ingekruist. Als de dekking succesvol is, worden de pups rond 20 februari verwacht. Het gaat hier om de F1 generatie. Pupkopers dienen er rekening mee te houden dat er in het kader van het outcrossproject voorwaarden zijn verbonden aan het op latere leeftijd fokken met deze pups. Belangstellenden voor een pup kunnen zich melden bij fokster Marijke Saarloos (saarloos@kilstroom.nl) of via het contactformulier op de AVLS website. Alle informatie over de ouderdieren is zoals altijd te vinden op de dekmeldingenlijst op onze website.

20 december 2017|Categorieën: Algemeen nieuws|

Wijziging VFR per 1 januari 2018

De “12 maanden regel” wordt vanaf 1 januari 2018 gewijzigd in het Basisreglement Welzijn & Gezondheid (BWG). Dit heeft ook gevolgen voor het Verenigingsfokreglement (VFR). Artikel 3.5 van het VFR zal dan ook gewijzigd worden. De nieuwe tekst luidt: “Een teef mag niet worden gedekt als deze dekking tot gevolg heeft dat tussen de geboortes van twee opeenvolgende nesten van deze teef geen termijn van tenminste 12 maanden zit.

Deze wijziging heeft geen verstrekkende gevolgen, aangezien tussen de geboortes van twee opeenvolgende nesten nog steeds een termijn van 12 maanden dient te zitten en bij de gewijzigde regel nog steeds gerekend zal worden met de geboortedatum. Het enige verschil met de oude regel is dat nu de dekking strafbaar is gesteld in plaats van de geboorte. De wijziging behoeft ingevolge artikel 1.3 van het VFR niet de goedkeuring van de algemene ledenvergadering van de vereniging.

8 december 2017|Categorieën: Algemeen nieuws|

Korting MyDogDna voor AVLS leden

Het bestuur van de AVLS heeft met het Finse laboratorium MyDogDna afgesproken dat in de periode van 1 januari 2018 tot en met 30 april 2018 de DNA test voor AVLS leden €79 zal kosten. De AVLS draagt in deze periode ook nog eens € 30 per hond, per lid bij. Normaal kost de DNA test €99 bij MyDogDna. Totaal is dit dus een korting van €50, de helft van de kosten. De te volgen procedure wordt gepubliceerd in het volgende clubblad.

6 december 2017|Categorieën: Algemeen nieuws|

Lia’s nest

In kennel Netis Tala van fokster Yvie Herfurth zijn op vrijdag 1 december 7 pups geboren. Vijf reutjes (4 wolfsgrauw en 1 bosbruin) en 2 teefjes, beiden wolfsgrauw. Het geboortegewicht varieerde van 460 tot 580 gram. Moeder Lia (Anvalia Nocta Netis Tala) en de pups doen het uitstekend. Lia werd op 28 september gedekt door Emilio (Chumani’s Emilio Arik). Kijk voor meer info over dit nest op onze website bij de dek- en nestmeldingen of op de website van fokster Yvie Herfurth

1 december 2017|Categorieën: Algemeen nieuws|

AVLS wandelingen op twee plaatsen in Nederland

Op zondag 19 november waren er wandelingen voor AVLS leden en geïnteresseerden in de Saarlooswolfhond. De activiteitencommissie had deze op twee plaatsen in Nederland georganiseerd. Een in Delft, de ander in Wapserveen, Drenthe. Het weer viel mee, we hadden af en toe zon en soms een buitje, zoals het hoort in deze tijd van het jaar. De honden hadden het prima naar hun zin, net als de baasjes.

20 november 2017|Categorieën: Algemeen nieuws|

Aankeuring lookalikes outcross

De AVLS selectiecommissie kwam op zondag 12 november bijeen in Utrecht. De aankeuring van lookalikes voor het outcrossprogramma stond op de agenda. Uit de 5 aangemelde honden werden  3 mooie reuen gekozen: 2 American Indian Dogs en 1 Northern Inuit Dog.  De keurmeesters Erica Bakker en Jan Ebels namen ruim de tijd en deelden hun bevindingen met de aanwezigen en de selectiecommissie.

Iedereen was blij verrast over de kwaliteit en de karakters van de voorgebrachte honden. Natuurlijk werd er gekeken met één specifiek doel: wat kan de hond bijdragen aan het ras Saarlooswolfhond. De honden zullen worden voorgedragen voor inschrijving in de bijlage 0 van het NHSB en mogen alleen ingezet worden met een positief fokadvies van de AVLS selectiecommissie.

12 november 2017|Categorieën: Algemeen nieuws|

Nagini’s nest

In kennel di Terra del Lupo zijn op woensdag 25 oktober 2 pups geboren. Het zijn twee reutjes, beiden bosbruin. Het geboortegewicht lag rond de 500 gram. Moeder en pups maken het goed.  Moeder Nagini werd op 20 augustus gedekt door Halo van Oxymoron. Het nest is de F1 generatie Podenco Ibicenco x Saarlooswolfhond in het AVLS outcrossprogramma. Pupkopers dienen er rekening mee te houden dat er voorwaarden zijn verbonden aan het op latere leeftijd fokken met deze pups in het kader van dit outcrossproject. Neem bij vragen contact op met de fokster of gebruik het contactformulier op onze website.

25 oktober 2017|Categorieën: Algemeen nieuws|

Het nest van Eowyn

Op zaterdag 14 oktober zijn in kennel Chumani in Duitsland 8 pups geboren. Het zijn vijf teefjes en drie reutjes, allen wolfsgrauw. Moeder Eowyn werd op 12 augustus gedekt door Rana. Eowyn en haar pups maken het goed. Kijk voor meer info over de ouders van dit nest op onze website bij de dekmeldinge of op website Chumani van fokster Sylvia Weyrich.

16 oktober 2017|Categorieën: Algemeen nieuws|

Jan Wolkers prijs voor wolvenboek

De Jan Wolkers prijs voor het beste boek over de natuur is toegekend aan Dik van der Meulen voor zijn boek “De kinderen van de nacht, over wolven en mensen.” De AVLS feliciteert Dik van harte met deze prijs. Een jaar geleden had Hella Liefting een interview met van der Meulen voor het AVLS magazine. Het interview is hier te downloaden.

15 oktober 2017|Categorieën: Algemeen nieuws|

Lia is gedekt

Op 28 september werd Anvalia Nocta Netis Tala gedekt door Chumani’s Emilio Arik. Als de dekking succesvol is geweest, worden de pups eind november verwacht. Belangstellenden voor een pup kunnen zich melden bij Yvie Herfurth via haar kennel Netis Tala. De spreektaal is Duits. Alle informatie over de ouderdieren is te vinden op de lijst met dekmeldingen op onze website.

13 oktober 2017|Categorieën: Algemeen nieuws|

Nieuwe dekreuen

Vandaag hadden we een gezamenlijk HD- en ED onderzoek voor reuen, naar aanleiding van onze oproep voor nieuwe dekreuen. 7 reuen en hun baasjes waren aanwezig, een paar waren verhinderd, andere reuen waren al geröntgend. Wanneer de officiële uitslag binnen is hopen we onze dekreuenlijst behoorlijk te kunnen uitbreiden.

11 oktober 2017|Categorieën: Algemeen nieuws|

AVLS Najaarswandeling

De AVLS najaarswandeling op zondag 8 oktober bij de Hoge Vuursche was drukbezocht. Het was een leuke en gezellige wandeling. Het gebied heeft dan ook alles voor een geweldige groepswandeling: prachtige wandelroutes, brede lanen, knusse slingerpaadjes, zwemgelegenheid, gezellige horeca en honden mogen hier het hele jaar loslopen. Om 13.30 verzamelden we bij de parkeerplaats van theehuis t’Hooge Erf en net als de vorige keer konden we weer veel Saarloosjes met hun eigenaren verwelkomen! Iedereen, mens en hond, was enthousiast. We proberen voor het eind van het jaar nog een wandeling te houden.

8 oktober 2017|Categorieën: Algemeen nieuws|

Willows nest

Op maandag 2 oktober zijn in kennel Accalia van Richard en Donna Jones 5 pups geboren. Het zijn twee teefjes en een drie reutjes, alle pups zijn wolfsgrauw. Moeder Willow werd op 29 juli gedekt door Navarre. Moeder en pups maken het goed. Kijk voor meer info over dit nest op onze website bij de dek- en nestmeldingen.

4 oktober 2017|Categorieën: Algemeen nieuws|

Karma’s nest

Op 25 september zijn in kennel Accalia van Richard en Donna Jones 2 pups geboren. Het zijn een teefje en een reu, beiden wolfsgrauw. Moeder Karma werd op 22 juli gedekt door Navarre. Moeder en pups maken het goed. Kijk voor meer info over dit nest bij de dek- en nestmeldingen.

2 oktober 2017|Categorieën: Algemeen nieuws|

AVLS clubdag 2017

De jaarlijkse clubdag van de AVLS was een succes. Op 10 september kwamen veel leden en niet leden naar Zaltbommel en het werd als vanouds een zonovergoten, gezellige en interessante dag. ’s Ochtends was de presentatie van de nesten die de afgelopen 2 jaar werden geboren. Jan Ebels, keurmeester van de Saarlooswolfhond, gaf commentaar bij de voorgebrachte nesten, waarvan ook veelal de ouders aanwezig waren. Er waren maar liefst tien nesten aanwezig. Na de lunch gingen we naar binnen voor de lezing van Maria Schipper over terughoudendheid versus angst. Haar partner Marco van Veller gaf uitleg over en een demonstratie van massage voor honden. Er was een gezellige tombola met leuke prijzen en gelegenheid een mooie foto van je Saarlooswolfhond te laten maken. Ook was er veel vraag naar de nieuwe comfortabele, regen- en winddichte AVLS jacks  die nu in meerdere kleuren verkrijgbaar zijn. We bedanken iedereen die de handen uit de mouwen heeft gestoken en mee heeft geholpen om deze dag mogelijk te maken.

10 september 2017|Categorieën: Algemeen nieuws|

Dringende oproep voor dekreuen

Op onze dekreuenlijst staan 27 reuen. Hiervan zijn 17 reuen al een of meerdere keren ingezet. Tien reuen zijn nog niet ingezet, maar daar zitten reuen bij die al 10 jaar of ouder zijn. Graag doen we hierbij een dringende oproep aan iedereen om de inzetbaarheid van reuen te bevorderen.

Het aantal dekreuen dat drager is van DM, is een groot probleem voor onze fokkers. Dat is de helft van de reuen op de lijst. Dwerggroei is een relatief kleiner probleem met 4 reuen die drager zijn. De reuen die helemaal vrij zijn (van dwerggroei en DM) zijn al één of meerdere keren ingezet. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk verschillende reuen worden gebruikt om de genenvariatie op een gezond peil te houden om inteelt tegen te gaan.

We roepen iedereen op die zijn reu wil inzetten, zich te melden bij het AVLS secretariaat, óók als de reu nog niet fokklaar is. De reu dient ouder te zijn dan twee jaar. Het bestuur van de AVLS heeft besloten om bij voldoende aanmelding een dag te organiseren waarop de reuen geröntgend kunnen worden. Zo hopen we ook een lager bedrag af te kunnen spreken bij de dierenarts. Ook niet-leden kunnen zich melden want, zoals je weet, vindt de AVLS genendiversiteit belangrijker dan het lidmaatschap van een vereniging.

2 september 2017|Categorieën: Algemeen nieuws|

Willow is gedekt door Navarre

Op 29 juli is Willow gedekt door Navarre. De dekking is succesvol geweest en de pups worden rond 30 september verwacht. Belangstellenden voor een pup kunnen zich melden bij fokker Richard L Jones van kennel Accalia.  De spreektaal is Engels. Alle informatie over de ouderdieren is te vinden op de dekmeldingenlijst op onze website.

1 september 2017|Categorieën: Algemeen nieuws|

Uitgangspunten AVLS outcross 2017

Leden van de AVLS hebben de volgende hondenrassen voorgesteld en besproken voor de outcross: de Greyhound, de Hollandse Herder (beiden type herding) en de oertypen Podenco Ibicenco, de West-Siberische Laika, de Alaskan Malamute en de Noorse Elandhond.

Genetica Marjoleine Roosendaal gaf op de algemene ledenvergadering van 2017 duidelijk uitleg over de principes van outcross. Zoals bij mensen de 7 Eva’s (oermoeders) gebaseerd zijn op het MT DNA (mitochondriaal DNA), kunnen we in onze hondenrassen de oermoeders herleiden naar 4 subgroepen. Het MT DNA vererft alleen via de moederhond. Let op: deze subgroepen zijn niet dezelfde als de rasgroepenindeling van de RvB/FCI!

  1. oertype (Podenco, West-Siberische Laika, Alaskan Malamute, Noorse Elandhond, Siberische Husky)
  2. herderachtigen (Greyhound, Hollandse herder)
  3. jachthonden
  4. molossers (Zwitserse Witte herder, Duitse herder)

Overal in de wereld wordt op dit moment outcross uitgevoerd. Uit de opgedane ervaringen blijkt dat het verstandig is om rassen in te kruisen uit andere subgroepen dan het eigen ras. Uit diverse outcrosses die al zijn gedaan, blijkt dat het rastype terug is gefokt binnen 3 generaties. Het karakter en de werkeigenschappen zijn terug in 2 generaties. Rastypische kenmerken zijn, afhankelijk van de wijze van vererven, teruggefokt in 2 tot 4 generaties door terug te kruisen op het oorspronkelijke ras.

Klik hier voor Marjoleines Power Point presentatie met uitgebreide informatie over de outcross

Uit het verslag van de ledenvergadering 2017:
Een aantal leden vraagt aandacht voor het pittige karakter van sommige voorgestelde rassen. Bijvoorbeeld de Alaskan Malamute. De aanwezigen zijn het daar mee eens en vinden het niet noodzakelijk dit ras in te kruisen, omdat we dat al een Siberische Husky hebben ingekruist. Er wordt gepleit voor een oertype met staande oren. De Siberische Laika valt af omdat er veel epilepsie in dit ras voorkomt. De windhonden vallen ook af omdat de hartziekte DCM daar veel voorkomt.

In ruime meerderheid kiezen de aanwezige leden voor een Podenco reu. Maar wat te doen met de jachtpassie? De Podenco staat hier weliswaar om bekend, maar hij jaagt niet om te doden en jaagt in samenwerking met de mens. Het ras luistert heel goed en heeft een mooi, soepel gangwerk. Een aantal leden heeft positieve ervaringen met het karakter van de Podenco. Een Hollandse herder reu of teef is ook een mogelijkheid of een Noorse Elandhondteef in verband met de vruchtbaarheidsproblemen bij de Saarlooswolfhond teven.

Nieuw bloed is belangrijk, maar de pupkopers moeten wel weten waar ze aan toe zijn. De vereniging heeft dus, net als de fokker, een belangrijke rol in het geven van voorlichting. Samenvattend: er wordt gekozen voor het inkruisen van een Podenco (reu), een Hollandse herder (reu of teef) en een Noorse Elandhond (teef).

Een bekend en goed onderbouwd voorbeeld van outcross van twee verschillende rassen is het bobtail experiment van Bruce Cattanach. Hij heeft een Corgi met een Boxer gekruist om het bobtail-gen in de boxer te krijgen zodat de staart van de Boxer niet meer gecoupeerd zou hoeven worden.

In de F2 (de witte boxer) is al bijna niet meer te zien dat het een outcross is. De snuit is langer dan die van een raszuivere boxer (wat een voordeel is) en in de volgende backcrosses is de korte staart vastgelegd. Couperen van de staart is nu niet meer nodig. Cattanach heeft zijn ervaringen vastgelegd en onderbouwd. Klik op deze link voor meer informatie

Goede uitleg over de noodzaak van outcross wordt ook gegeven door Stichting De Gezonde Drent. Uitleg over de genetica op deze pagina. De oplossingen voor de Drentsche Patrijshond vind je hier.

Dat rastypische kenmerken snel zijn teruggefokt, is goed te zien op de volgende foto (bron: Stichting De Gezonde Drent)

De NVSW, de Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen heeft ook een outcrossproject, klik hier voor meer info.

Roxy Bergsma is zo vriendelijk geweest om de bevindingen van Cattanach (outcross Boxer x Bobtail) toe te passen op de outcross Podenco x Saarlooswolfhond. Zie hieronder de Nederlandse versie (and below the English version).

 

 

 

 

29 augustus 2017|Categorieën: Algemeen nieuws|