Ik wil graag een pupje

Als de Saarlooswolfhond je hart heeft gestolen en je zeker weet dat deze hond goed bij je past, moet je op zoek naar een pupje. Je kunt het best eerst eens kijken op onze pagina met de dekmeldingen, want je moet er vroeg bij zijn. Pups op de pagina met de nestmeldingen zijn vaak al besproken. Het is ook verstandig om onze fokkers goed te leren kennen. Zij bepalen zelf aan wie ze hun pups toewijzen. Ga dus eens mee op een wandeling die de AVLS organiseert of kom naar clubmatches, lezingen of andere evenementen van onze vereniging. Iedereen wil je graag alles vertellen over ons ras. Klik op de evenementenkalender (rechts) voor geplande bijeenkomsten of neem contact op met het secretariaat.

De onderlinge verwantschap van honden in rassen met een kleine populatie is vaak erg groot. Daarom zijn vitaliteit en gezondheid de absolute pijlers in onze fokkerij. Onze leden zullen, door zorgvuldig het AVLS fokreglement te volgen, de kans op een gezonde pup zo groot mogelijk maken. Maar een volledige garantie op gezondheid kan geen enkele fokker (van geen enkel ras) je geven. Als je een Saarlooswolfhondenpup wilt kopen, vinden we het fijn als je lid wilt worden van de AVLS, maar het is niet verplicht. We houden niet zo van dat soort verplichtingen.

Socialisatie
De geboorte en de socialisatie van de pups vindt in de huiselijke kring van onze leden plaats. Als kersverse eigenaar vind je op onze website een aparte pagina over de opvoeding van een Saarlooswolfhonden pup. Hier alvast een paar tips voor de eerste dagen. De beste tip: doe alles zo ontspannen mogelijk en geniet van de puppytijd.

de geboorte en socialisatie vindt thuis plaats

De auto
Saarlooswolfhondenbezitters kunnen moeiteloos een encyclopedie vullen met verhalen over de eerste autorit van hun pupje. Wagenziekte! Rij rustig en neem iemand mee die de pup op schoot kan nemen. Neem ook een paar schone handdoeken mee, die zul je waarschijnlijk hard nodig hebben. Slaapt de pup onderweg? Mooi, mooi! Houden zo!

De eerste dag
Tot nu toe had de pup de veilige omgeving van de fokker, de moederteef en zijn nestgenootjes. Maar nu is alles nieuw en de pup zal aan zijn nieuwe omgeving moeten wennen. Laat hem maar lekker overal rondsnuffelen en op onderzoek uitgaan. Houd hem goed in de gaten en let op elektrische draden.
DSC_25881Een gezonde pup is erg nieuwsgierig, hij zal in zijn nieuwe omgeving van alles willen onderzoeken. Blijf bij hem, maar geef hem rust als hij daar behoefte aan heeft. Je zult versteld staan hoe snel de pup aan zijn nieuwe omgeving is gewend.

Eten en drinken
Je kunt gewoon verder gaan met het voer dat de fokker gaf. Wil je overstappen op ander voer, doe dat dan geleidelijk door het voer eerst te mixen. De pup nooit overvoeren! Een wat magere pup is beter dan een te dikke pup. Pupbrokjes zijn gemakkelijk, maar geef beslist geen extra mineralen of vitamines. Dit is zeer schadelijk voor de pup.

Bewerkelijker dan brokken is het barf voeren: natuurlijk, rauw voer. Lees er meer over in de vaak gestelde vragen Bel de fokker gerust als je een vraag hebt. Liever een keer te veel dan één keer te weinig gebeld.

een pup kopen 5De eerste nacht
Samenleven is ook samen slapen. De pup heeft behoefte aan geborgenheid, ook ’s nachts. Hij zal het liefst samen met jou de nacht doorbrengen. Dat hoeft niet noodzakelijkerwijs in bed te zijn. De pup wordt snel groot en dan wordt het elke week een beetje krapper, zeker als je partner ook nog een plekje wil overhouden. Maar samen slapen is een sociaal gebeuren. Het zal de band met de pup alleen maar versterken. Als de pup ’s nachts piept, omdat hij zijn moeder en nestgenootjes mist, straf hem dan niet, maar stel hem gerust en geef hem geborgenheid. Het zal snel overgaan.

Aan te schaffen spulletjes
Een roestvrijstalen voerbak en een drinkbak heb je in ieder geval nodig. Die zijn gemakkelijk schoon te maken en breken niet als ze vallen. Brede bakken van onderen zijn moeilijker om te stoten, die zijn dus handig als waterbak.
een pup kopen 4

Zindelijkheid
Voor de meeste pups is het echt teveel gevraagd de eerste tijd de nacht droog door te komen. Als je het kunt opbrengen, zet dan ’s nachts de wekker om hem eventjes uit te laten. Als de pup ’s ochtends wakker wordt, moet hij ook meteen plassen. Wacht daar niet mee, want hij kan het nog niet ophouden. Jas over de pyjama en meteen naar buiten. Na de boodschap prijs je de pup. Een vriendelijk woord, een aai over zijn kopje is genoeg. Niet overdrijven, dat snapt de pup niet. Daarna meteen weer naar binnen.

Als de pup overdag ontwaakt uit zijn slaapje moet hij zijn behoefte doen. Ook na elke maaltijd. Wees daarop alert. Ben je te laat (als je ziet dat hij al aanstalten maakt) wacht dan niet af tot hij klaar is, maar neem de pup meteen op. Ben je er op tijd bij dan zal de pup in een reflex zijn aanstalten staken. Breng hem direct naar buiten. Het kan nu weer even duren voor hij zijn behoefte heeft gedaan, want een puppy is snel afgeleid. Wees rustig en prijs hem als het allemaal is gelukt. Niet te uitbundig, zo’n wereldprestatie was het nou ook weer niet. Na de boodschap meteen weer naar binnen. De pup zal op deze manier snel doorhebben wat de bedoeling is. Ongelukjes in huis worden nooit, nooit, maar dan ook nooit bestraft! Geen paniek of geschreeuw als het eens misgaat, het zal echt niet de laatste keer zijn. Mopper niet op de pup, hij zal het niet begrijpen. Rust en regelmaat zijn ook hier de toverwoorden.

Uitlaten
Los van de zindelijkheidstraining moet de pup minstens vier keer per dag worden uitgelaten. Altijd aangelijnd! Eerst een paar minuutjes. Voer de tijden langzaam op en maak steeds grotere rondjes om het huis. Tien minuten per keer is voor de eerste weken wel het maximum. Laat iedereen rustig kennismaken met je puppy. Laat je pup ook spelen met andere honden, maar pas een beetje op voor onbenullige honden die geen rem hebben. Breng de pup in contact met alle normale dagelijkse dingen. Kijk bij opvoeding voor meer info.

Beendergestel
De pup mag het eerste halfjaar niet traplopen en pas ook op met gladde vloeren. Het beendergestel is nog niet voldoende uitgehard. Houd je hier stipt aan, anders kunnen later ernstige gewrichtsproblemen optreden. Plaats een kinderhekje voor de trap en neem de pup op de arm om hem naar boven en beneden te dragen. Als de last na een half jaar te zwaar wordt, kan de pup het wel alleen af.

Enten en ontwormen
De eerste entingen heeft de pup al gehad. Die staan in het paspoort dat je van de fokker hebt gekregen. De enting in de 9e week moet je zelf verzorgen. Neem het verplichte vaccinatiepaspoort mee naar de dierenarts. Hij zal de pup een cocktailenting geven tegen verschillende hondenziekten. In de 12e week volgt nog een cocktailprikje. Daarna zijn jaarlijkse entingen voldoende.  Ontworm de jonge hond regelmatig, minstens 2 keer per jaar.

een pup kopen 6

Titeren
Je kunt je dierenarts ook om een titerbepaling vragen. Een titerbepaling is een bloedtest die aangeeft of je hond nog voldoende antistoffen heeft tegen de betreffende ziekte. Zo kun je onnodig vaccineren voorkomen. Het is voor een aantal ziekten echter niet bekend hoe lang de titerbepaling en dus de bescherming tegen de betreffende ziekte op niveau blijft. Vraag het aan je dierenarts.

Genieten
We zouden het haast vergeten, maar geniet vooral van je pup. De puppytijd is voorbij voor je het weet. Jouw pup zal zich razendsnel ontwikkelen tot een mooie volwassen, onafhankelijke, maar ook zeer aanhankelijke Saarlooswolfhond. Behandel hem altijd met respect voor zijn karakter. Geef hem zijn hele leven een goed bestaan en vooral… veel liefde.  Geloof ons, je zult dat duizendmaal terugkrijgen.