Hypofysaire dwerggroei

Wat is hypofysaire dwerggroei?
Hypofysaire dwerggroei is een erfelijke afwijking waardoor een hond kan niet uitgroeien tot een gezonde, volwassen hond. De leeftijdverwachting is beperkt. Gelukkig kan met genetisch onderzoek worden vastgesteld of een dier drager is van het gen, zodat deze afwijking in de toekomst niet meer voor zal komen in ons ras. Alle AVLS fokkers moeten dit onderzoek laten uitvoeren bij hun fokdieren. Deze verplichting is vastgelegd in ons fokreglement.

Wat is de oorzaak?
De afwijking veroorzaakt een stoornis in de ontwikkeling van de hypofyse, de voorkwab van de hersenen. Daardoor treedt een tekort op van één of meerdere hormonen. Bijvoorbeeld het groeihormoon GH, het hormoon prolactine (PRL) dat de melkklieren stimuleert, het FSH hormoon en LH hormoon, dat respectievelijk bij teven zorgt voor de eisprong en bij reuen voor spermaproductie. Daarnaast zijn nog andere hormonen bij de afwijking betrokken.

Dwerggroei

Saarlooswolfhond met dwerggroei

Bij welke rassen komt dwerggroei voor?
Dwergroei komt het meest voor bij de Duitse herdershond.  Ook bij de Saarlooswolfhond, de Tsjechoslowaakse Wolfhond  en de Karelische Berenhond dook de afwijking op. Bij deze rassen werd in het verleden de Duitse herder ingekruist.

Genetici vermoeden dat een of meer van de ingekruiste dieren dragers waren van het defecte gen. Bij kruising van twee dragers kan de afwijking tevoorschijn komen. De nakomelingen hebben in dat geval 25% kans de afwijking te krijgen.

Is het gen gevonden?
Ja. In 2008 werd het gen, na 15 jaar onderzoek, gevonden aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht door dr. Hans Kooistra en dr. Annemarie Voorbij.  Het was een doorbraak. De dragers van het gen kunnen nu met genetisch onderzoek worden opgespoord, zodat deze afwijking in de toekomst niet meer hoeft voor te komen in ons ras.

Hoe gaat zo’n gentest?
Dat is heel simpel. Fokkers hoeven tegenwoordig niet meer naar de dierenarts om bloed van hun honden af te laten nemen. Met een swab (een soort wattenstaafje) moet wat wangslijm van de hond worden afgenomen. De swab opsturen naar het Van Haringen Laboratorium of het laboratorium Laboklin.

Consequenties voor de fokkerij.
Genetisch onderzoek naar dwerggroei is verplicht gesteld in het fokreglement van de AVLS (artikel 4.2). Als één ouderdier het gen niet heeft, kunnen de pups de afwijking niet krijgen. Het gen moet immers van beide ouders komen. Toch is het wenselijk dat beide fokdieren worden onderzocht. Als beide ouders het gen niet hebben, zijn alle pups vrij van dwerggroei. Dat scheelt later ook nog eens onnodige onderzoekskosten. Neem bij vragen contact op met het secretariaat.