AVLS Bestuur

Graag stellen we onze bestuursleden aan je voor. Scroll naar beneden voor onze doelen en ons fokbeleid.

Ineke Pompen
Ineke PompenVoorzitter
Marianne Eggink
Marianne EgginkSecretaris
Jan Dirkzwager
Jan DirkzwagerPenningmeester
Reinier v. Wattum
Reinier v. WattumBestuurslid
Maria Schipper
Maria SchipperBestuurslid

Onze doelen en ons fokbeleid

Het belangrijkste doel van de AVLS is de Saarlooswolfhond voor de toekomst behouden. De generaties na ons moeten immers ook kunnen genieten van dit prachtige ras. Maar dat is niet de enige reden. De Saarlooswolfhond maakt deel uit van het Nederlands cultureel erfgoed en dient daarom beschermd en in stand te worden gehouden.

Een fokkerswijsheid zegt “zonder fokken, geen honden” en dat is een waarheid als een koe. We willen onze leden dan ook ondersteunen bij het fokken van een nestje, maar zij kunnen ook zelfstandig en naar eigen inzicht de fokkerij bedrijven. De enige voorwaarde is dat ons verenigingsfokreglement (VFR) moet worden opgevolgd. In dat reglement zijn de waarborgen voor een goede gezondheid en het welzijn van de ouderdieren en de pups zorgvuldig geregeld.

We geven daarnaast regelmatig gratis fokkerscursussen voor onze leden, want alleen met een gedegen kennis kan zorgvuldig worden gefokt. We hebben een openbare lijst van dekreuen waar iedereen, lid of geen lid, zijn reu ter dekking kan aanbieden. Maar niet alle reuen staan op deze lijst. We bieden daarom ook hulp bij het zoeken naar een geschikte reu en we kunnen samen met de fokker proefcombinaties op papier maken.

Maar dat is niet alles. In de rashondenfokkerij draait het vooral om uiterlijk, raszuiverheid en rastype. Dat vinden veel fokkers en rasverenigingen het allerbelangrijkst, want daarmee kunnen prestigieuze prijzen op hondenshows worden gewonnen. Het verleden heeft echter duidelijk gemaakt dat honden niet jarenlang achter elkaar raszuiver kunnen worden gefokt. Raszuiver fokken (dat wil zeggen alleen fokken binnen de eigen populatie) zal op den duur tot grote gezondheidsproblemen leiden. De inteelt zal dan te hoog oplopen met alle negatieve gevolgen van dien.

De AVLS vindt uiterlijk en rastype wel belangrijk, maar de gezondheid en de vitaliteit van de dieren staat bij ons op de eerste plaats. Daarom is outcross (het tegenovergestelde van inteelt) een belangrijk onderdeel van ons fokbeleid. We hebben een speciaal outcrossprogramma opgesteld waarin – onder streng gecontroleerde voorwaarden – druppelsgewijs nieuw bloed in de populatie wordt ingebracht. Zo vergroten we de genetische variatie en brengen we de onderlinge verwantschap van de honden terug. Een ras met een gezonde genetische variatie is veel vitaler en heeft beduidend minder kans op erfelijke aandoeningen dan een te ver ingeteeld ras.

Een selectiecommissie beoordeelt de honden in dit fokprogramma waarvan de nakomelingen uiteindelijk, na goedkeuring, weer instromen in de populatie. Na enkele generaties is er geen verschil meer tussen de outcrosshonden en de raszuivere honden. Zo behouden we de uiterlijke raskenmerken (het rastype) en het bijzondere karakter van ons ras. Tegelijkertijd houden we de toename van inteelt beheersbaar en verbeteren we de genetische diversiteit.